Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları
-
2020
2018-2019 eğitim-öğretim yılında kuruldu. Program Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı’na bağlıdır. Programda öğrenim 2019-2020 eğitim öğretim yılında 10 öğrenci ile başladı.
Programa öğrenci kabulü ÇOMÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü öğrenci kabul başvuru koşullarında belirtilmektedir. Programa Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş (ALES) sınavı sözel puan türünden öğrenci kabul edilmektedir. Öğrencilerin programa kabulünde dil şartı aranmaktadır. Programa alan içi ve alan dışından öğrenci alınmaktadır. Alan dışından gelen öğrenciler bilimsel hazırlığa tabi tutulmaktadırlar. Programda dersler Terzioğlu Kampüsü’nde bulunan Turizm Fakültesi seminer salonlarında yürütülmektedir.
Program, öğrencilerine gastronomi ve mutfak sanatları alanında akademik olarak gelişimlerine ve farklı ilgi alanlarında uzmanlaşmalarına olanak sağlayacak dersler içermektedir. Zorunlu dersler bilimsel araştırma yöntemlerine ilişkin dersler iken, seçmeli dersler içinde gastronominin çeşitli boyutlarını içeren derslerdir. Programda dersleri yürüten öğretim üyelerinin uzmanlık alanları gastronomi biliminin, yiyecek-içecek işletmeciliği, turizm, gıda, sanat, sosyoloji, ekonomi gibi boyutları ile ilgilidir. Dersler dışında ayrıca öğrenciler ile projeler üretilmekte ve hayata geçirilmektedir.
Programda öğrenim gören öğrencilerin almakla zorunlu oldukları ders kredisi her dönem için 30 AKTS’dir (Avrupa Kredi Transfer Sistemi). Öğrencilerin iki yarıyıl olan ders dönemlerinde zorunlu derslerin dışında en az yedi adet seçmeli ders ve bir seminer dersi almaları gerekmektedir. Ders dönemini başarıyla tamamlayan öğrenciler, tez aşamasına geçmek için bir tez önerisini hazırlayarak anabilim dalına başvurmaktadırlar. Tez önerisi kabul edilen öğrencinin uzmanlık alan dersini alarak tez süreci başlamaktadır. Öğrencinin programı başarıyla tamamlayabilmesi için tez aşamasını başarıyla tamamlamış olması gerekmektedir.
Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı; bilimsel ve mesleki gelişimde, yaratıcı düşünme, girişimci olma, bilimin üstünlüğü, toplumsal fayda sağlama, etik değerleri dikkate alma, yeniliklere açık olma ve yerel mutfak kültürüne saygılı olma ilkelerine bağlı kalarak; kaliteli akademik çalışmalar ortaya koymak, bilimsel ve ekonomik zenginliğe katkı sunacak nitelikli eğitim sağlamak gibi bir misyonla yola çıkmıştır. Kaliteli eğitim, alanında yetkin ve gelişmiş insan ve topluma katkı sağlayacak projeler üretme yolunda ilerlemektedir.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://sbe.comu.edu.tr/lisansustu-programlar.html, (Erişim tarihi: 26.08.2020); https://sbe.co mu.edu.tr/lisansustu-egitim-ogretim-yonetmeligi.html, (Erişim tarihi: 26.08.2020).