-
2019
Eski çağlarda Hellespontos ve Dardanel olarak anılan Çanakkale’de MÖ 3.000 yılından beri birçok medeniyeti yansıtan yerleşim alanları kurulmuştur. İlk olarak, 1936 yılında bölgeden çıkarılan tarihi eserler Zafer Meydanı’nda bulunan eski bir kilisede toplandı ve böylece Çanakkale’de müzecilik çalışmaları da başlamış oldu. 1960 yılında, yine aynı meydanda bulunan kilisenin ek binasında Çanakkale Müze Müdürlüğü kuruldu. Eserler 1984 yılında Atatürk Caddesi’ndeki müze binasına taşındı. Bu müzede bulunan eserler daha sonra, 2018 yılında, yapımı tamamlanan ve Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye Köyü’nün girişinde bulunan Troia Müzesi’ne aktarıldı. 2018 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Troia yılı olarak ilan edildi ve bu bağlamda düzenlenen etkinlikler kapsamında, Troia Müzesi açıldı. Troia Müzesi Çanakkale il merkezine 30 kilometre mesafede ve Troia örenyerinin yakınında konuşlanmaktadır. Müzenin kurulduğu alan Troia Savaşlarının yaşandığı yer olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Ziyaretçiler müzenin iç alanını gezerken yedi başlığa bölünmüş bir hikâyeyi takip etmektedirler. Bunlar şu şekildedir: Troias bölgesi Arkeolojisi, Troia’nın Tunç Çağı, İlyada Destanı ve Troya Savaşı, Antik dönemde Troias ve İlion, Doğu Roma ve Osmanlı dönemi, Arkeoloji Tarihçesi ve Troia’nın İzleri.
Çanakkale Müzesi’nde Prehistorik Çağ’dan Modern Çağ’a kadar gelen süreç içerisinde yaşamış olan toplumların kültür ve sanat eserleri sergilenmektedir. Müzede özellikle Troia buluntuları, Beşiktepe Prehistorik buluntuları, Helenistik ve Roma dönemi stelleri, Çan ve Yenice Tümülüslerinin buluntuları, Bozcaada Nekropol eserleri ve Dardanos Tümülüsü kazısı sonucunda ulaşılan tarihi eserler sergilenmektedir. Sergilenen koleksiyonlar sikke, biblo, vazo, cini ve cam eşya bakımından zengindir. Müzendeki kabartmalar, mermer heykeller, mezar stelleri, tabletler, taş ve kemikten yapılmış aletler oldukça ilgi çekicidir. Polyxena adında genç bir kızın olan, Yunanlıların eve geri dönmelerini ve esirlerini feda etmelerini gösteren lahit ise müzede bulunan önemli eserlerden biridir. Müze’de bölgeye ait olan ancak başka ülkelere götürülmüş önemli tarihi eserlerin replikaları veya görselleri de sergilenmektedir. Aşağıdaki Troia Savaşı’nın önemli bir anı olan Hektor’un Babası Priamos’un oğlunun cesedini almak için Akilleus’a yalvarmasını konu alan eserin orijinali Viyana Kunsthistorisches Müzesi’nde bulunmakta ve bu eserin görsel Troia Müzesi’nde sergilenmektedir.
Referanslar
https://canakkale.ktb.gov.tr/TR-70468/tarihce.html, (Erişim tarihi: 14.05.2019); http://www.canakkale.gov.tr/troya-muzesi, (Erişim tarihi: 15.05.2019); http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR-44078/canakkale-muze-mudurlugu.html, (Erişim tarihi: 14.05.2019); http://www.troya2018.com/tag/troia-muzesi/, (Erişim tarihi: 04.06.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Çanakkale Valiliği (2015). Çanakkale Museums and Historical Sites. Çanakkale: Ekin Yayıncılık.