Biniş

Kavram

(Boarding)

Havayolu ile seyahat eden yolcular havalimanına geldiklerinde öncelikle güvenlik kontrolünden geçmektedir. Bu bağlamda havayolu yolcularının uçakla seyahat ederken taşınması yasak olan ve havayolu işletmesinin uçuşa kabul etmediği maddeler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra biletli yolcunun, ilgili uçuşa kayıt yaptırması (check-in) için havaalanı terminallerinde, havayolu veya yer hizmet kuruluşu görevlilerinin, yolcuların bilet, bagaj işlemi ve kontrollerini yapmaları gerekmektedir. Zaman zaman bilet alsa da, bir yolcunun uçmaktan vazgeçtiği veya son dakika uçuşa yetişemediği olabilmektedir. Uçuşa kayıt işlemini yolcu dilerse internet ortamında (online) gerçekleştirebilmektedir. Özellikle tatil amaçlı seyahat eden turistler otelde veya havalimanına gelmeden bu işlemi yapmaktadır. Bu sayede havalimanına erken gelmek zorunda kalmayıp daha fazla boş zamana sahip olabilmektedirler.

Uçağa binme işlemine boarding denilmektedir. Biniş (boarding) bir havayolu yolcusunun uçuş için kayıt ve bagaj işlemlerini yaptıktan ve güvenlik kontrolünü geçtikten sonra uçağa kabul edilme işlemidir. Biniş esnasında görevli yer personeli çok dikkatli olmak zorundadır. Zaman zaman yolcuların yanlış uçaklara binişi veya güvenlik zafiyetinden dolayı yasadışı eylem girişiminde bulunmak isteyen yolcunun uçağa binmek isterken yakalanması gibi olaylar yaşanmaktadır. Biniş (boarding) esnasında yolcu o uçuşta yer aldığını ibraz etmek zorundadır. Yolcu kimlik kartını veya pasaportunu görevli personele göstermek zorundadır. Biniş (boarding) esnasında da uçuşa yasak olan maddelerin de kontrol edilmesi gerekmektedir. Birçok havaalanında yolcular uçağa yolcu biniş köprüsünü kullanarak binmektedir. Biniş (boarding) esnasında uçuştan vazgeçen yolcular da olabilir. Bu durum çok normal bir durum olarak değerlendirilmez. Bir güvenlik zafiyeti olmaması için yolcu sorguya alınır. Eğer yüklendi ise yolcunun bagajı/bagajları uçaktan indirilmek zorundadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (2011). Havacılık Terimleri Sözlüğü. Ankara: Pulsat Basımevi; Johnson, L. (2016). Airport Business, 31(2): 21. Nashville: SouthComm Business Media Inc.; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (2014), Ramp Hizmetleri Havaalanları Daire Başkanlığı, HAD/T-21. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Yolcu Hizmetleri. Ankara: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları, 90.