Biniş Zamanı

Kavram

Hava meydanlarında yolculara tercih ettikleri havayolu şirketleri ile arzu ettikleri rotalara emniyetli bir şekilde ulaşmalarını sağlamak adına havalimanına ilk adım attıkları an itibariyle tarifleri kalkış saatine dek sunulan çeşitli hizmetler vardır. İşte bu hizmetler toplamının sonuncusu olan biniş zamanı uçağa binmeden önce yapılacak olan son kontrollerin ardından kalkış öncesi son adım olarak yolcuların uçağa binmesi (to board a plane) ifadesi ile de belirtilebilir ve genellikle bu sürenin tam olarak ne zaman başlayacağı gerek havalimanı uçuş anons sistemi ile gerekse uçuş bilgilerini gösteren ekranlar aracılığı ile yolculara duyurulur, ayrıca uçağa binmek için yolcular tarafından kullanılacak olan Biniş Kartı (Boarding Pass) üzerinde de boarding time olarak tarifeli sefere ait Biniş Saati saat verilmektedir.

Ancak çeşitli nedenlerle yaşanabilecek uçuş kalkış zamanı gecikmelerine bağlı olarak biniş zamanı da değişiklik gösterebileceğinden sürekli anonslar ve ekranlar aracılığı ile takibi gerekmektedir.

Genel bilgilere bakılacak olunursa biniş zamanı uçağın tarifeli kalkış saatine ve kısa bacak (kısa mesafe ) ve uzun bacak ( uzun mesafe ) uçuş olup olmadığına bağlı olarak kimi havayolu şirketlerinde 10-15 dakika, kimi havayolu şirketlerinde ise 20-30 dakika öncesine dek son yolcu alımına devam edilebilmektedir. Uçağın yolcu alımına hazır olması ve yer hizmetleri ekiplerinin anons ile tarifeli sefere ait önce özel yardıma ihtiyaç duyan engelli, yaşlı ve çocuklu yolcuları uçağa alımının ardından tüm yolcularının sayımının tamam olması ile kaptan pilot tarafından kapının kapatılması emri verilir, aksi bir durumda check-in işlemlerini tamamladığı halde uçağa biniş için verilen son anonslar ve son kişisel çağrıya rağmen gelmeyen kayıp yolcu olması halinde de derhal ilgili yolcunun bagajı uçaktan indirilir ve uçak kapısının kapanmasının ardından Havacılık Kuralları gereği asla uçağa alınmaz.

Referanslar

Adıgüzel, M. B. (2019). Temel Havacılık. Ankara: Sonçağ Kültür Yayınları; Cavcar, M., Dalkılıç, S., Cavcar, A., Ateş, S.S., Çınar, E. (2015). Havacılığa Giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını; Devlet Hava Meydanları İşletmesi (2011). Havacılık Terimleri Sözlüğü. Ankara: Pulsat Basımevi; Koksal, T. ( 2018). Uluslararası Sivil Havacılık Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları.