Biniş Kontrolü

Kavram

Havalimanına varan yolcuların ilk güvenlik kontrollerini takiben ilgili havayolu şirketinin kontuarına gidip bilet ve bagaj işlemlerini yaptırmalarının ardından görevli tarafından yolcuya verilen ve hangi bekleme salonu/kapısından uçağa biniş işlemini gerçekleştireceklerini gösteren detaylı biniş kartına “boarding pass” yani biniş kartı denir ve son güvenlik kontrollerinin ardından uçağa biniş öncesi yolcular bu salonlarda uçağa alım işlemlerinin başlamasını beklerler.

Bu süreçte, uçağın yolcu alımına başlayabilmesi için gerekli tüm hazırlıklarının havalimanı ramp ekipleri ve yer hizmetleri ekipleri tarafından tamamlanması beklenir. Günümüzde en dikkat çekici uygulama; 9/11 olarak bilinen 11 Eylül olaylarının (El-Kaide’ye bağlı kişiler tarafından kaçırılan uçakların 11. 09. 2001 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iki farklı hedefe intihar saldırısı düzenlemesiyle gerçekleşen koordineli dört saldırı) ardından Havacılık Güvenliğini tehdit edecek tüm unsurların ortadan kalkması adına ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) tarafından yayımlanan ve 1. 04. 2012 tarihi itibariyle tüm üye devletlerde uygulama zorunluluğu getirilen sıvı kısıtlamasıdır, buna göre; uçuşlarda el bagajı içerisinde ölçüsü sadece bir Litre olan şeffaf ve kilitli poşet içerisinde, her birinin ölçüşü 100 ml. aşmayan yine şeffaf plastik şişeler içerisinde sıvı, jel ve aerosal taşınabilir. Bu kısıtlamaya su, şurup, içki dâhil her türlü sıvı, kremler, losyonlar, yağlar, parfümler, maskara, tıraş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dâhil her türlü macun kıvamındaki maddeler, reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halde olmayan yiyecekler, kontak lens sıvıları ve şampuan benzerleri bu kısıtlamaya dâhildir. Ancak insan hakları gereği bazı istisnai durumlar söz konusudur, buna göre; ilaçlar (reçete, sağlık raporu ve orijinal ambalajında olmak koşuluyla), bebek mamaları (bebeğin uçakta olması ve yolculuk süresince tüketebileceği miktar kadar) istisnai olarak yolcu el bagajında taşınabilir ancak bilinmelidir ki güvenlik görevlileri havacılık emniyetini tehdit edecek herhangi bir şüpheli hal olması durumunda sizden ilacı, sıvıyı veya mamayı tatmanızı talep edebilirler.

Biniş kapısı öncesi son güvenlik kontrolünde bu şeffaf poşeti çantanızdan çıkarıp X-ray cihazına vermeniz gerekmektedir. Bekleme salonunda uçağın yolcu alımına hazır olduğu bilgisi görevli personele iletilir ve havacılık kuralları gereği uçağa önce özel yardıma ihtiyaç duyan engelli, yaşlı ve çocuklu yolcuların alımının ardından ilgili tarifeli seferin yolcuları davet edilir. Bu noktada sizden beklenen kimlik ispatı için son kontrolde Koltuk numaranızı gösteren biniş kartınız ile birlikte kimlik/pasaport dokümanınızın hazır halde olmasıdır. Ayrıca bu esnada el bagajınızın ölçülerinin kabin standartlarında olup olmadığı da kontrol edilir ki bu ölçüler Uluslararası standartlarda 23x40x55 cm ölçülerinde ve maksimum sekiz kilo ağırlığındadır. Bu doğrultuda tek tek tüm yolcuların ellerindeki biniş kartı üzerinden belirli bir kısım koparılarak, kalan kısım yani (boarding pass) yolcuya teslim edilir. Bu kısım üzerinde yolcunun uçuş süresince oturacağı koltuk numarası mevcut olup bu süre zarfında bu kartı muhafaza etmesi beklenir. Uçağa alımın ardından aksi bir durumun söz konusu olmaması halinde kalkış için son hazırlık adına, kaptan pilot kapı kapatma emrini verir, aksi bir durumda check-in işlemlerini tamamladığı halde uçağa biniş için verilen son anonslar ve son kişisel çağrıya rağmen gelmeyen kayıp yolcu olması halinde de derhal ilgili yolcunun bagajı uçaktan indirilir ve uçak kapısının kapanmasının ardından havacılık kuralları gereği asla uçağa alınmaz.

Referanslar

Cavcar, M., Dalkılıç, ,S. , Cavcar, A. , Ateş, S.S. ,Çınar, E. (2015). Havacılığa Giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını; Devlet Hava Meydanları İşletmesi (2011). Havacılık Terimleri Sözlüğü. Ankara: Pulsat Basımevi; Koksal, T. ( 2018). Uluslararası Sivil Havacılık Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları.