Battalgazi İspendere İçmeleri

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Malatya’nın Battalgazi içesinin, İçmeler bölgesinde bulunan İspendere İçmeleri, Malatya Erzincan yolu üzerinde olup merkeze dokuz kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İspendere Köyü’nde bulunan içmelerinin su kaynakları yaklaşık olarak 840 metre yükseklikte bir alandan çıkmaktadır. Suyun kaynama noktalarına bakıldığında ise ikisi dere, biri de kaya içerisinden olmak üzere toplam üç noktada kaynamaktadır. Kısmen ağaçlık ve kıraç araziden çıkan bu su kaynağı, karbondioksit iyonları ve toprak kalevesi metaller bakımından oldukça zengindir. Yıl içerisinde içme sularının debisine bakıldığı zaman büyük farklılıkların olduğu görülmektedir. Ekim aylarından itibaren azalmaya başlayan suların akım şiddeti en düşük seviyesine kış aylarında inmektedir. Bu akım düşüklüğü mayıs ayına kadar devam etmektedir ve bu aydan sonra yükselmeye başlamaktadır. Akımın en yüksek olduğu devre ise mayıs-ekim ayları arasındadır. Söz konusu üç kaynağın ölçümlere göre toplam debisine bakıldığında bir l/sn kadar olduğu görülmektedir. Dolayısıyla mayıs-ekim ayları arasındaki bu süre, içmelerin turizm sezonunun en yoğun olarak gerçekleştiği zaman dilimidir.

Battalgazi İspendere içme suları karbondioksit gazlı ve sıcaklığı 29°C olduğu için bu içmeler ılık sular kategorisine girmektedir. Suların rengi açık sarı ve görüntüsü berraktır. Sularında tortu tespit edilmiş olan bu içmeler kokusuz ve tatsızdır. Tespit edilen tortuların Sağlık Bakanlığı’nca insan sağlığı için tehlikesiz oldukları ve suyun fiziko-kimyasal özelliklerinin etkilenmeyeceği sürece dinlendirilme yapılması onaylanmıştır. İspendere Köyü’nde bulunan içmeleri üç ana kaynaktan çıkmakta olup, içme ve banyo yapma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Ağaçlık bir bölgede bulunan içmelerin karaciğer hastalıkları, idrar yolları ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Battalgazi Belediyesi ve Kültür Turizm Bakanlığı ortak işbirliğiyle restore edilerek 2016-2017 yıllarında yaptırılan bu içmelerin uygulandığı alana bakıldığında 150 bin metrekarelik bir yerleşim alanına sahip olduğu görülmektedir. Bu uygulamanın yapılış amacı, sağlık turizmine katkısının yanı sıra bölgenin şifa ve alternatif tıp merkezi olmasının sağlanmasıdır.

Referanslar

Çağlar, K.Ö. (1950). Türkiye Maden Suları ve Kaplıcaları Fasikülü 3. Ankara: MTA yayınları, Seri B, No:11; Güner, İ. ve Sever, R. (2000). Az Bilinen Bir İçme: Malatya Aşağı İspendere İçmeleri, Türk Coğrafya Dergisi, 35; http://www.battalgazi.bel.tr/battalgazi-tarihce.asp (Erişim tarihi: 30.11.2019); https://malatya.ktb.gov.tr/TR-58308/ispendere-icmesi.html (Erişim tarihi: 30.11.2019).