Basit Konaklama Tesisleri İle Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelik

Hukuki Alanına Giren Konular Yönetmelik

Bu yönetmelik, 12 Mart 1982 tarihli ve 2634 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu”nun beşinci ve geçici on birinci maddelerine dayanılarak oluşturulmuş ve 25 Eylül 20121 tarihli, 31609 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin çıkarılmasındaki amacın basit konaklama tesislerinin belgelendirilmesiyle plaj işletmelerinin asgari niteliklerinin belirlenmesi ve belgelendirilmesine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi olduğu birinci maddede belirtilmiştir. Yönetmelikte; basit konaklama tesislerinin ve plaj işletmelerinin belgelendirilmesi, plaj işletmelerinin uyması gereken fiziki koşullar ve işletme ilkelerinin belirlenmesi, tanıtımı, bilgilendirmenin nasıl yapılacağı ve uygulanacak fiyat tarifelerinin onaylanması ile tesislerin denetimi için gerekli usul ve esasları yer almaktadır.

Verilecek belgenin niteliği yönetmeliğin beşinci maddesinde belirtilmiş; buna göre belgenin 3194 sayılı İmar Kanunu ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili olan diğer mevzuatlara göre hak oluşturmayacağı ifade edilmiştir. Yönetmeliğe göre; belgelendirme başvurularının, elden veya posta aracılığı ile il müdürlüğüne iletileceği; gerekli teknik altyapı sağlandığında ise elektronik başvuruların da kabul edilebileceği belirtilmiştir. Başvuru sürecinde, istenen bilgi ve belgeler yönetmeliğin yedinci maddesinin ikinci bendinde hüküm altına alınmıştır. Hükme göre; belge için yapılacak başvurularda, tesisin adı, adresi ve iletişim bilgileri ile işletme dönemleri ve kapasitesine dair verilerin bulunduğu başvuru dilekçesi, başvuru sahibinin gerçek kişi olası halinde ise imza beyannamesi sunulmuş olmalıdır. Basit konaklama tesisleri için, mevcut adres ile işyeri açma ruhsatındaki adres farklıysa, güncel adresi belirten resmi yazının gerekli olduğu ifade edilmiştir. Plaj işletmesi başvurularında ise; plajın işletmecinin kullanımında olduğuna dair resmi bir belgenin sunulması şarttır.

Tesisin tanıtımında tüketici hakları bakımından yanlış bilgilere yer verilmemesi gerektiği, kişileri yanıltıcı veya ülkenin turizmini zedeleyecek tanıtımlarda bulunulamayacağı yönetmeliğin dokuzuncu maddesinin birinci bendinde ifade edilmiş, uygulanacak fiyat tarifelerinin il müdürlüğü tarafından onaylanması gerektiği aynı maddenin ikinci bendinde belirtilmiştir.

Bu yönetmeliğin uygulanması sürecinde ortaya çıkabilecek belirsizliklerin ve aksaklıkların giderilmesi, ilke ve standartların belirlenmesi, uygulama birliğini sağlamak amacıyla gerekli düzenlemelerin yapılması, her türlü bilgi ve belgenin talebi ile Yönetmelikte yer almayan konularla ilgili olarak ilgili mevzuat hükümleri kapsamında karar verme yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğu Yönetmeliğin on ikinci maddesinde hüküm altına alınmıştır.

Yönetmelik toplam üç bölüm ve on dört maddeden oluşmaktadır. Birinci bölüm; dört ana maddeden oluşarak amaç, kapsam, dayanak ve tanımları içermektedir. İkinci bölüm belgelendirmeye ilişkin işlemler ve plaj işletmelerinin niteliklerinin yer aldığı hükümlerden, üçüncü bölüm ise; çeşitli ve son hükümler başlığı altında altı maddeden oluşmaktadır.

Referanslar

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/09/20210925-2.htm, (Erişim tarihi: 24.09.2024)