Bartın Çilek, Kültür ve Turizm Festivali
Etkinlik Festival
(Bartın, 1982 - )
-
2020
Çilek üretimi tanıtımının yanı sıra Bartın’ın doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerini ön plana çıkararak bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayan bir festival etkinliğidir. İlk olarak 1982 yılında düzenlenmeye başlanan bu festival etkinlikleri 11 yıl boyunca bir günlük kutlamalar şeklinde gerçekleştirildi. 1993 yılından itibaren ise bir haftalık etkinliklere dönüştürüldü. Bartın ilinin kültürünü ve sanatını yaşatmak, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan halkın ve festivale katılmak amacıyla gelen yerli ve yabancı turistlerin ulusal ve uluslararası değerleri paylaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen bu festival, Bartın Belediyesi tarafından her yıl çilek toplama zamanlarına göre 25 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında organize edilmektedir.
Festival kapsamında Bartın İl Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen En İyi Çilek yarışmasına çok sayıda üretici katılmaktadır. Yarışma neticesinde en iyi çileği yetiştiren üretici ödüllendirilmektedir. Bu yarışmanın yanı sıra festivalin devam ettiği hafta boyunca çeşitli yarışmalar, tiyatrolar, sergiler, söyleşiler ve paneller düzenlenmekte ve yerli ve yabancı turistler tarafından ilgiyle izlenmektedir. Ayrıca festival kapsamında Şenel Gizli Türk Halk Müziği Amatör Ses Yarışması ile gençler, Çilek Güzeli güzellik yarışmasıyla genç kızlar, Geleneksel Çocuk Oyunları Gösterileri ile çocuklar, halk oyunları ile de yöre halkı ve turistler festival coşkusunu yaşamaktadırlar. Etkinlik, haftanın son günü ünlülerin konserleri ile son bulmaktadır.
Bartın Çilek, Kültür ve Turizm Festivali gibi küçük çaplı yerel etkinlikler destinasyonlarda turizmin gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Ek olarak yöre halkına birlik olma, aidiyet hissi ve gurur duyma gibi duygular yaşatmaktadır. Turistik ürün çeşitlendirmesi kapsamında önemli bir faktör olan festivaller, yöre halkının sahip olduğu kültürel ve sosyal değerleri belli tarihlerde kutlamak, ziyaretçilerle paylaşmak, ekonomik kalkınma sağlamak, turizmin mevsimsellik sorununa çözümler sunmak açılarından önemli bir unsur olabilmektedir.
Yararlanılan Kaynaklar
Emir, G. (2011). Bartın ve Çevresinin Turizm Envanteri: Sektör Analizi. Bartın: Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği: 1-72; Erol, Ş. (2015). Bartın’da Özel Günler; Bayram, Tören ve Kutlamalar, Uluslararası Karadeniz Havzası Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi: 43-68; Koday, S. ve Çelikoğlu, Ş. (2011). Geleneksel Alışveriş Mekânlarına Bir Örnek: Bartın Kadınlar Pazarı (Galla Bazarı), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(2): 243-262.