Banket

Kavram

Genellikle ziyafet olarak adlandırılan banket faaliyetleri; insanların belirli bir amaç için bir arada bulundukları, içerisinde belirli bir planlama ve sunum çeşidine uygun olarak yiyecek ve içecekler barındıran faaliyetlerden oluşmaktadır.

Otellerdeki restoranlar, kafe ve lobi gibi alanlarda rutin olarak uygulanan yeme içme hizmetleri dışında kalan alanlardaki özel hizmet faaliyetleri olarak tanımlanmaktadır. 2000’li yıllarda konaklama işletmeleri yalnızca kendi müşterilerine hitap eden ve onlara yatak ve yemek veren işletmeler tanımından uzaklaştı. Büyük organizasyonlar olan ve ilgili herkese hizmet edebilen niteliği olan bu işletmelerde ziyafetler, işletmelere en fazla gelir getiren faaliyetlerden biri konumuna geldi. Bunun en önemli sebeplerinden biri, banket alanlarına farklı türdeki yiyecek ve içecek hizmeti sunan yerlere kıyasla daha fazla misafir almak mümkündür. Böylece, sunulan hizmet alanından en iyi şekilde yararlanma imkânı doğmaktadır. Banket; konaklama işletmelerindeki a’la carte yemeklere oranla daha az maliyetlidir. Aynı zamanda, bu tarz ziyafet organizasyonlarında personelden tasarruf edilebilmektedir. Çünkü bir servis personeli ziyafet organizasyonlarında daha fazla misafire hizmet sağlayabilmektedir. Aynı zamanda servis sırasında kullanılan malzemeler daha kolay kullanılabilen, pratik malzemelerdir. Bu yüzden özellikle satın almada birçok avantaj sağlamaktadır.

İşletmelerin tanıtımları açısından son derece önemli olan banket organizasyonlarında fiziksel kapasite açısından büyük alanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple, otellerde banket bölümleri genel olarak ayrı bir yerde, özel olarak hazırlanan ve ziyafet, kutlama (düğün, nişan, tören vb.) gibi organizasyonlarının yapıldığı yerlerde bulunmaktadır. Katılacak kişi sayısının önceden belli olması ile belirli bir planlama gerektiren bu organizasyonlarda, personelin deneyimli, tecrübeli ve aynı zamanda büyük kapasiteleri karşılayacak niteliklerde olması gerekmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aktaş, A. (2001). Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Antalya: Livane Matbaası; Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Genel Müdürlüğü. (2009). Yiyecek ve İçecek Servisi. Ankara: Hazar Reklam.