Avrupa Kültür Rotaları Enstitüsü
Etkinlik Doğal ve Kültürel Miras Yurtdışı Kurum-Kuruluş Yürüyüş Rotası Kültür Rotası
-
2024
Avrupa Konseyi Kültür Rotaları programının teknik ajansı olan Avrupa Kültür Rotaları Enstitüsü (EICR), 1998 yılında Avrupa Konseyi ile Lüksemburg Büyük Dükalığı Hükümeti (Kültür, Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanlığı) arasında bir siyasi anlaşmanın bir parçası olarak Avrupa kamu hizmeti ve teknik bir kurum olarak kurulmuştur. Enstitü, Lüksemburg'daki Neumünster Manastırı Kültürel Buluşma Merkezi'nde bulunmaktadır.
Enstitü, 1988'den beri Avrupa Konseyi ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır ve temel görevleri, Avrupa Kültürel Anlaşması'nın elli bir imzacı ülkesinde Kültür Rotaları programının sürekliliğini ve gelişimini sağlamak olarak belirlenmiştir. Ayrıca, coğrafi ve tarihsel temaların gereksinimlerine bağlı olarak, Avrupa ile yakın ilişkileri olan ülkelerde çalışmalar yürütmektedir.
Enstitü, rotalarla ilgili tüm belgeleri saklamakta ve rotalar hakkında uzman bir kütüphaneyi korumaktadır. Enstitü, düzenli olarak rotaların ağlarını yönetenleri, proje yöneticilerini, araştırmacıları, öğrencileri ve genel halkı karşılamaktadır. Ayrıca, Avrupa Komisyonu ve çeşitli hükümetler ve proje yöneticileri için kültürel turizmle ilgili Avrupa eğitim, araştırma ve analiz programlarına katılmaktadır. Enstitü, temalı sempozyumlar ve uzman eğitimler düzenlemekte, Rotaların kurulması ve işletilmesine işbirliği yapmakta ve kültür, turizm ve çevre arasındaki bağlantıların daha iyi anlaşılmasını teşvik ederken uzman sergilere katılmaktadır.
Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Genişletilmiş Kısmi Anlaşması (EPA) 2010 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte, Lüksemburg Büyük Dükalığı Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri arasında EPA'nın merkezinin Enstitü'de kurulmasını öngören bir anlaşma imzalanmıştır.
Enstitü, Avrupa Konseyi Kültür Rotaları'na (EPA), sertifikalı kültür rotalarının ve “Avrupa Konseyi Kültür Rotası” sertifikası için aday ağların değerlendirme süreçlerinde yardımcı olmaktadır. Ayrıca, aday ağlara tavsiyelerde bulunur, belgesel kaynaklara ev sahipliği yapar ve rota ağlarına danışmanlık sağlar.
Enstitü aynı zamanda Lüksemburg Büyük Dükalığı Hükümeti, kurumlar ve proje liderleri veya Avrupa Komisyonu için kültürel turizmle ilgili Avrupa programlarını araştırma ve analiz etme görevinden sorumludur. Bu kapsamda, Güneydoğu Avrupa'da Kültürel İtinalar oluşturulmasını koordine eden ICOMOS Bulgaristan tarafından yürütülen bir projede yer almaktadır.
Enstitü, Avrupa'daki bir referans olarak, kültürel miras ve kültürel koridorların tanıtımı için yeni teknolojiler aracılığıyla çalışmaktadır. Ayrıca, Avrupa Konseyi programı çerçevesinde Güneydoğu Avrupa'yı geçen çeşitli kültürel rotalar ve ana kültürel koridorlarla bağlantılar kurmak için mümkün olduğunca yakından çalışmayı hedeflemektedir. Sibiu'da açılan ve Sofya'da planlanan Kaynak Merkezleri, kültür ve turizm üzerinde çalışan tüm ortakları bir arada tutmaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
2004-2006 yılları arasında, Enstitü, Avrupa araştırma programı PICTURE'ın (Kültürel turizmin kentsel kaynaklar ve ekonomiler üzerindeki etkisinin proaktif yönetimi) görünürlük ve iletişim çalışmalarını yönetmiştir.
2008'de Avrupa Komisyonu (Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü), Avrupa Kültür Rotaları Enstitüsü'nü, sürdürülebilir kültürel turizm girişimlerinin tutarlı bir programını oluşturmada oynadığı önemli rolü nedeniyle Avrupa düzeyinde aktif bir kuruluş olarak adlandırmıştır. Bu, "Hedef Avrupa"yı teşvik etmek ve Avrupalıların seyahat ve maddi ve manevi mirasın keşfi yoluyla ortak köklerini ve tarihlerini keşfetmelerini teşvik etmek amacıyla yapılmıştır.
Enstitü, Avrupa'nın doğusunun açılmasından bu yana Kültür Rotaları, özellikle Güney Kafkasya'nın dahil edilmesiyle, Doğu ve Batı Avrupalılar arasında gerçek bir diyalogun oluşturulmasına olanak sağlamıştır ve hala sağlamaktadır. Sibiu'da, Avrupa Kültür Rotal arı Enstitüsü ile Lüksemburg'daki Mioritics Derneği arasındaki bağlantı ile Casa Luxembourg'da Kültür Rotaları için bir kaynak merkezinin açılması bunun kanıtıdır.
Stefano Dominioni, Enstitü'nün mevcut Direktörü ve Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Genişletilmiş Kısmi Anlaşması'nın Yürütme Sekreteridir. Enstitü'yü 1998'den 2011'e ve 2011'den 2015'e kadar sırasıyla Michel Thomas-Penette ve Penelope Denu yönetmiştir.
Christian Biever, Enstitü'nün 2018'den beri Başkanıdır. Onu Robert Philippart, Colette Flesch, Erna Hennicot-Schoepges ve Guy Dockendorf takip etmiştir.
Bu kurum, öncelikle Avrupa Konseyi'nin kültür rotaları programının sadece sürekliliğini değil aynı zamanda gelişimini de sağlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle EICR, Avrupa Kültür Sözleşmesini imzalayan kırk dört ülkeden gelen çok sayıda kamu ve özel ortağın çalışmalarını koordine etmekten sorumludur.
Enstitü aynı zamanda profesyonelleri, genel kamuoyunu ve özellikle de genç Avrupalıları, kıtayı geçen ve kıtanın tarihi ve hafızası hakkında daha iyi bilgi edinmeyi destekleyen harika keşif yolları hakkında bilgilendirmeyi kendine görev edinmiştir.
Faaliyetlerinin Avrupa boyutu, Avrupa Konseyi politikasının ana hatlarının somut olarak uygulanmasını desteklemektedir: Avrupa kimliği ve kültürel çeşitlilik, dinler arası diyalog, azınlıkların korunması, demokratik güvenlik, çatışmaların önlenmesi, aktif Avrupa vatandaşlığı…
Enstitü, aynı zamanda Lüksemburg Büyük Dükalığı Hükümeti, kurumlar ve proje liderleri veya Avrupa Komisyonu için kültür turizmine ilişkin Avrupa araştırma ve analiz programlarının oluşturulmasından da sorumludur. Bu çerçevede, Avrupa Kültür Rotaları Enstitüsü, 1999'dan bu yana, ICOMOS Bulgaristan tarafından koordine edilen, Güneydoğu Avrupa'da Kültür Rotaları oluşturma projesine katılmaktadır. Enstitü, 2002 ve 2005 yıllarında Bulgar mimarları eğitim dönemleri için ağırlamıştır.
Bulgaristan'da kültür rotaları için Kaynak Merkezi ve Güneydoğu Avrupa'da kırsal mimariye yönelik rota projesini hazırlamışlardır. Güneydoğu Avrupa Kültür Koridorları Bölgesel Forumu vesilesiyle 2005 yılında başlatılan süreçte ve 21 Mayıs 2005 Varna Deklarasyonu'nun ardından, kültür turizmi alanında Avrupa'nın referansı olan Avrupa Kültür Rotaları Enstitüsü devreye girmiştir. Yeni teknolojiler aracılığıyla bölgedeki kültürel mirasın ve kültürel koridorların tanıtılması hedeflenmektedir.
Enstitü, Avrupa Konseyi'nin Güney Doğu Avrupa'yı geçen çeşitli kültürel rotaları ve ana kültür koridorları ile bağlantılar oluşturmak amacıyla mümkün olduğunca yakın çalışmayı planlamaktadır. Sibiu'da açılan ve Sofya'da yapılması planlanan Kaynak Merkezleri, Avrupa Konseyi programı çerçevesinde kültür ve turizm alanında çalışan tüm ortakların bağlantı halinde kalmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, basına verdiği demeçte Türkiye'de Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Enstitüsü'ne üye olan ilk üniversite olduklarını duyurmuştur.
Referanslar
https://seecorridors.eu/?w_p=83&w_l=2, (Erişim tarihi: 20. 05. 2024); https://en.wikipedia.org/wiki/European_Institute_of_Cultural_Routes, (Erişim tarihi: 20. 05. 2024); https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/about-the-eicr, (Erişim tarihi: 20. 05. 2024); https://ilkha.com/egitim/avrupa-konseyi-kultur-rotalari-enstitusu-ne-turkiye-den-uye-olan-ilk-universite-mau-oldu-160718, (Erişim tarihi: 20. 05. 2024).