Astra Antik Kenti

Doğal ve Kültürel Miras Antik Kent

Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Bolat Yaylası’nda bulunan Astra antik kenti, Hadim ilçesinin kuzeybatısında ve ilçe merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Astra antik kenti ilk olarak 1885 yılında Sterret tarafından keşfedilmiştir. Sterret, yalnızca yazıtlar üzerinde çalıştı ve antik kentte yedi yazıt bulmuştur. Bu yazıtlardan kentin adının Astra olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra yapılan çalışmalarda ise Hereward iki yazıt, 1966 yılında Mitford ise 16 yeni yazıt daha bulmuştur. 1992 yılında Konya Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan ve 1994 yılına kadar devam eden kurtarma ve temizlik çalışmaları sonucunda Astra antik kentinden günümüze nekropol alanı, bouleterion ve kilise kalıntıları ulaşmıştır. Araştırmalar sonucunda Astra antik kentinin Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirlenmiştir.

Astra antik kenti, Roma devrinde Isauria Eyaleti sınırları içinde ve Isauria’ya bağlı küçük bir şehirdi. Geç Roma ve Bizans dönemlerinde Isauria eyaleti Cilicia Tracheia olarak adlandırılıyordu. Astra, Anemerion-Germanikupolis-Iconion antik yolu üzerinde yer alıyordu. Kutsama yazıtlarında ismi Zeus Astrenos olarak geçmektedir. Kral I. Leon’un listelerinde 1199 yılında Romanos, Aturaws’ın (Astra) beyi olarak bahsedilmektedir. Buna ek olarak Astaros, Astros, Adrasos da bu kentin isimleri arasında geçmektedir.

Astra antik kentinin asıl yerleşim yerinin antik kentin batısından düz bir sırt boyunca geçilebilen, diğer yönlerden ise sarp eğimlerle korunan, 1960 metre rakıma sahip Temaşalık Tepesi'nin düz zirvesidir. Yerleşim yerinin bulunduğu bölgenin, tehlikelere karşı daha kolay savunmayı sağlayacak konumda bir alan olduğu görülmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ermişler, O. (1993). Astra Antik Kenti (Bolat Örenyeri) 1992 yılı Temizlik ve Sondaj Çalışmaları. İçinde; IV. Müze Kurtarma Kazıları Semineri (ss. 385-403). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.