Aşağıseyit Höyük Kazı Çalışmaları

Arkeolojik Kazı Doğal ve Kültürel Miras

Aşağıseyit Höyük, Denizli'nin Çal ilçesinin sınırları içinde bulunan Aşağıseyit Mahallesi’nin yaklaşık 1,5 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Deniz seviyesinden 828 metre yükseklikte bulunan höyük, kuzeybatı güneydoğu uzantılı doğal bir tepe üstüne kurulmuştur. Höyüğün ana konisinin yayılım alanı yaklaşık 6 hektardır. Yerleşimin Antik Dönemde Lounda olarak bilinen kentin bir parçası olduğu düşünülmektedir. Aşağıseyit Höyük, ilk olarak E. Abay’ın havzanın ovalık kesiminde yürüttüğü araştırmalarda keşfedilmiştir ve ardından F. Dedeoğlu tarafından aynı alanın platoluk ve dağlık kesiminde sürdürülen araştırma projesinde Aşağıseyit Höyüğe yönelik incelemeler devam etmiştir. Yerleşimde arkeolojik kazı çalışmaları ise 2021 yılı itibariyle İzmir Demokrasi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erim Konakçı tarafından başlatılmıştır. Kazı Çalışmaları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün destekleri ile sürdürülmektedir. Bölgede, Aşağıseyit Höyük’e beş kilometre mesafede Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu başkanlığında Ekşi Höyük’te ve 30 kilometre mesafede Beycesultan Höyükte Prof. Dr. Eşref Abay başkanlığında kazı çalışmaları yürütülmektedir. Yukarı Menderes Havzası'nda birbirine oldukça yakın konumda üç höyük çalışmasının yürütülmesi bölgenin Neolitik Dönem'den Selçuklu dönemi sonuna kadar yaşadığı kültürel sürecin anlaşılmasına önemli katkılar sağlamaktadır. 

Aşağıseyit Höyük üzerinde yapılan yüzey araştırmaları, yerleşimde Geç Kalkolitik, Erken Tunç Çağı 1, 2, 3, Orta Tunç Çağı, Geç Tunç Çağı, Demir Çağı, Hellenistik ve Roma dönemlerinde iskânı gösteren verileri ortaya koymuştur. Yerleşimde 2021 yılı itibariyle başlanan kazı çalışmalarından günümüze kadar ise kadar Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Geç Tunç Çağı’na tarihlenen yapı katları gün yüzüne çıkarılmıştır.

Yerleşimde bugüne kadar yürütülen kazı çalışmaları yerleşimin Helenistik Dönem’de inşa edilen bir savunma duvarı ile çevrili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çerçevede Höyüğün Hellenistik Dönem'de küçük bir kale veya karakol/garnizon olarak kullanılmış olabileceğini ortaya koymaktadır. Geç Tunç Çağına tarihlenen veriler, yerleşimin Helenistik Dönemin yanı sıra Geç Tunç Çağında da geniş bir alana yayıldığını ve Helenistik Dönemdeki inşa çalışmalarına rağmen yoğun bir tahribata uğramadan günümüze korunarak ulaştığını ortaya koymuştur.

Aşağıseyit Höyük Kazısına elde edilen buluntular Denizli Müze Müdürlüğü'ne teslim edilmekte ve bu eserlerin sergilenmesi ilgili müze tarafından organize edilmektedir. Höyük üzerinde ziyaretçi kabulüne ilişkin düzenlemelere başlanmış olup önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek projeler sonucunda ziyarete açılması planlanmaktadır.