Antalya Rehberler Odası (ARO)

İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi

(Antalya, 1999 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Ertuğrul DÜZGÜN (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Özcan ÖZDEMİR (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

İlk olarak REHBERANT adıyla örgütlenmeye başlayan Antalya bölgesindeki rehberlerin bir grubu buradan ayrılarak 10. 12. 1999’da AKREDER adıyla yeni bir dernek kurdu. AKREDER üyelerinin bir bölümü ise 25. 12. 2003 tarihinde Rehber Esnaf Odası kurmak için girişimde bulundu ve Antalya Rehberler Esnaf Odası’nı kurdu. Rehberlik mesleği ve meslek kuruluşlarının 22. 06. 2012 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu uyarınca yasal zemine kavuşması neticesinde Turist Rehberleri Birliği (TUREB) üst çatı kuruluşu olarak kurulunca, ARO’da Birliğe üye, kamu kurumu niteliği taşıyan 13 meslek odasından biri oldu. 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunun amacı; “Turist rehberliği mesleğine kabule, mesleğin icrasına ve turist rehberliği meslek kuruluşlarının kuruluş ve işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.” Bu kapsamda TUREB çatısı altında ikinci büyük oda olarak yer alan Antalya Rehberler Odası; turizm paydaşları ile işbirliği yapmak, Türkiye’ye gelen turist sayısını artırmaya ve niteliğini geliştirmeye yönelik katkıda bulunmak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve ilişkili olduğu işletmelerle olan ilişkilerinde aracı olmak, turizm rehberliği eğitiminin gelişimi için gerekli çalışmalar yürütmek, toplumsal talepler ve ülke çıkarları doğrultusunda araştırmalar yapmak, diğer sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine giderek toplumdaki turizm bilincini ve ülke refahını artırmaya yönelik sosyal sorumluluk projeleri üretmek, çevre ilişkilerini ve yönetimini geliştirici çalışmalar yapmak, rehberlik mesleğinin saygınlığını artırıcı ve mesleki hakların korunmasına yönelik çaba sarf etmek, sosyo-kültürel ve doğal değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak gibi amaçlar ile çalışmalarını yürütmektedir. Bu kapsamda Antalya Rehberler Odası’nın, bilimsel ve mesleki seviyelerinin yükseltilmesi amacıyla rehberlere, rehberlik bölümü öğrencilerine, turizme ilgi duyanlara yönelik ARO Dergi ve ARO Kitapları adı altında yayınlar sunmaktadır. Ayrıca uzmanlaşma eğitimleri dahil çeşitli gezilerle sosyal ve kültürel yönden de hizmetler vermektedir.

Turist rehberlerinin, yerleşim yerinin bulunduğu ilde kurulmuş odalardan birine veya o ilde oda kurulmamışsa en yakın ilde kurulmuş odalardan birine üye olmaları zorunludur. ARO’nun yetki alanı ise Antalya, Burdur ve Isparta illerinden oluşmaktadır. Bu kapsamda Antalya Rehberler Odası’nda 08. 07. 2019 tarihi itibariyle 1.277 eylemli 4.26 eylemsiz olmak üzere toplam 1703 turist rehberi bulunmaktadır. Bu üyeler tarafından seçilmiş sekiz kişilik yönetim kurulu ve bir başkanı ile üç kişiden oluşan denetleme kurulu yer almaktadır. Ayrıca idari işlemlerin yürütülmesinde ise bir genel sekreter ve ona bağlı olarak iki personel daha yer almaktadır.

Referanslar

Kılıç, A. ve Hacıoğlu, N. (2018). Turist Rehberliğinde Mesleki Örgütlenme. İçinde, S. Eser (Editör), Turist Rehberliği (s.239-262). İstanbul: Detay Yayıncılık; Turist Rehberliği Meslek Kanunu, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/06/20120622-2.htm, (Erişim tarihi: 05.07.2019); Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği, http://www.tureb.org.tr/tr/Page/Detail/62, (Erişim tarihi: 05.07.2019); TUREB Rehber İstatistikleri, http://www.tureb.org.tr/tr/RehberIstatistik, (Erişim tarihi: 08.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Antalya Rehberler Odası (ARO), http://www.aro.org.tr/index.asp, (Erişim tarihi: 03.07.2019).

2 / 2

Turist Rehberleri Meslek Kanunu yayımlanmadan önce turist rehberleri Türkiye’de üç temel oda ve dernekler şeklinde faaliyet göstermekteydi. Meslek yasası yürürlüğe girdikten sonra Türkiye geneli yedi bölgeye ait 13 tane meslek odası kuruldu. Antalya Rehberler Odası da bu kuruluşlar arasında faaliyet gösteren, yetki çerçevesi içerisinde Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan, 2013 yılının Aralık ayında, 202 kurucu üye ile kurulmuş bir odadır. Antalya Rehberler Odası ilk genel kurul toplantısını 2004 yılında 16-17 Ocak tarihlerinde yaparak hukuksal kimlik sahibi olmaya hak kazandı. TUREB bünyesindeki yerini de 18 Ocak 2004 tarihinde aldı ve günümüzde Turist Rehberleri Birliği (TUREB), 6326 sayılı Turist Rehberleri Meslek Kanunu, Resmi Gazete ile tanınan kamu niteliğinde kurulmuş TUREB’e bağlı 13 üye odadan birisini oluşturmaktadır.

Antalya Rehberler Odası, turist rehberlerinin oda ve meslek ile ilgili her türlü sorunlarına çözümler bulmaya yardımcı olmakta, oda ile ilgili mesleki kayıtlarını tutmakta ve odalarla ilgili iletişim faaliyetlerini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra odanın genel hedefleri şu şekilde sıralanmıştır; Ülkemize gelen ziyaretçilerle birlikte hizmet kalitesini üst düzey tutmak, turist rehberliği mesleğinin tanınması, geliştirilmesi, mesleğe yönelik etik kuralların korunması ve uygulanması, mesleğin saygınlığının artırılması, rehberlerin haklarının savunulması gibi özel ve hassas konularda bağlı bulunulan kuruluşlara destek sağlamak, iş birliği içerisinde güvenilir ortam oluşturmak, aidiyet duygusunu güçlendirmek, ikili ilişkilerde dürüstlüğü ve güveni sağlamak, meslek düzeni, ahlakı ve saygınlığı korumak, hukukun üstünlüğüne göre hareket etmek, insan haklarını korumak ve savunmak, turist rehberlerine yönelik ortak ihtiyaçları karşılamak için her türlü çalışmaları içtenlikle yönetmek, akademi-sektör iş birliği çerçevesinde, turist rehberliği eğitimi verilen üniversiteler ile bağlantılı olarak çalışmak ve fikir alışverişinde bulunmak, turizm rehberliğine yönelik olarak halihazırda mevcut eğitim kaynaklarının çeşitliliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla ortak çalışmalar ve araştırmalar yapmak Antalya Rehberler Odası’nın temel görevleri ve sorumlulukları arasında yer almaktadır.

TUREB Meslek Kanunu’nun 4. maddesinin 2. bendinde belirtilen; Turist rehberlerinin, yerleşim yerinin bulunduğu ilde kurulmuş odalardan birine, yerleşim yeri olan ilde oda kurulmamışsa en yakın ilde kurulmuş odalardan birine üye olmaları zorunludur”, ifadesi göz önünde bulundurulduğunda Antalya Turist Rehberleri Odası’na ikametgah yeri Antalya, Burdur ve Isparta olan profesyonel turist rehberleri üye olmak durumundadırlar. Turist Rehberleri Birliği güncel turist rehberi istatistiklerine göre Antalya Rehberler Odası’na bağlı 1625 ülkesel, 79 Bölgesel turist rehberi mevcuttur.

Referanslar

Ahipaşaoğlu, H. S. (2006). Turizmde Rehberlik. Ankara: Gazi Kitapevi; Ön Esen, F. ve Kılıç, B. (2019). Turist Rehberleri Odalarının Sosyal Medya Kullanımı: Facebook Örneği, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(4): 1149-1163; TUREB, http://www.tureb.org.tr/, (Erişim tarihi: 10.03.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

ARO, Antalya Rehberler Odası, http://www.aro.org.tr/, (Erişim tarihi: 10.03.2020).