Antalya AKEV Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları

(Antalya, 2017 - )

Antalya AKEV Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi bünyesinde 2017-2018 öğretim döneminde açılan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bir lisans programıdır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin merkezi giriş sınavı sözel puanı ile öğrenci kabul eden bölümün öncelikli amacı yeme-içme sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli personel yetiştirmektir. Bu amaçla gerek ulusal gerekse uluslararası alanda çalışabilecek nitelikte teorik ve uygulamalı eğitimlerle donanmış, Türk ve dünya mutfaklarını tanıyan öğrenciler yetiştirmek hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra bölümde Türk mutfağının tanıtılmasında aracılık edecek bireyler yetiştirmek de amaçlanmaktadır.

Bölümün müfredatı incelendiğinde hem başlangıç seviyesinden hem de en ileri seviyeye kadar Türk ve dünya mutfak teknikleri, birinci sınıf ikinci döneminden itibaren verilen uygulamalı derslerde öğretildiği görülmektedir. Ayrıca müfredatta yer alan gıda hijyeni ve sanitasyon, beslenme ilkeleri, fermente gıdalar, yiyecek-içecek işletmeciliği, gastronomi tarihi, işletme bilimi, davranış bilimleri gibi zorunlu derslerle öğrenciler çok yönlü yetiştirilmeye çalıştırılmaktadır. Temel derslere ilave olarak öğrencilerin gelişim sürecine göre çikolata, vejeteryan ve diyet mutfağı, miksoloji, ekşi mayalı rustik ekmekler, yemek stilistliği ve fotoğrafçılık gibi farklı seçmeli dersler de müfredata eklenerek zenginleştirilmiştir. Bunlara ilaveten radyo-televizyon-sinema bölümü ile iletişim tasarım bölümü müfredatlarından alınan temel sanat eğitimi, estetik, reklamcılık gibi derslerle de öğrencilerin sanatsal becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Öğrencilerin eğitimleri süresince ikinci ve üçüncü sınıf yaz dönemlerinde beş yıldızlı oteller, birinci sınıf tatil köyleri veya restoran işletmelerinin işbirliğiyle, almış oldukları eğitimleri destekler nitelikte toplam 90 işgünü mesleki staj yapmaları sağlanmaktadır. Öğrencilerin mezuniyet aşamasına geldiklerinde Türk ve dünya mutfaklarını bilen, ilgili teknikleri uygulayabilen, işletmelerin mutfak kısımlarında, AR-GE bölümlerinde ve/veya bu alanda eğitim veren kurumlarda çalışabilen özelliklere sahip olması planlanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.akev.edu.tr (Erişim tarihi: 27.12.2019).