Anne Müzesi

MÜZE Özel Müze Endüstri Müzesi

(Ankara, 2024 - )

Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulucanlar Caddesi mevkii üzerindeki Salaş Sokak’ta bulunan Anne Müzesi, Türkiye'nin ilk annelik temalı müzesidir. Yazar Şermin Yaşar'ın Kelime Müzesi'nden sonra hayata geçirdiği ikinci müze olan Anne Müzesi, 29 Nisan 2024 tarihinde ziyarete açılmıştır. Şermin Yaşar, Anadolu annelerine saygılarını sunmak ve bir selam göndermek amacıyla açtığı müzede Anadolu’nun annelik hikâyelerini, anneliğin tarihini, annelere dair sanat eserlerini derlemiş dahası sadece annesi olanlara değil; öksüz çocuklara, yalnız annelere ve anne olmak isteyen kadınlara da değinmiştir. Bu yönüyle müze, dünyada ve Anadolu’da anneliğin ortak noktalarını ve farklılıklarını, tarihsel ve kültürel genişlikte toplanmış koleksiyonlarla ziyaretçilerine geniş bir alan sunmaktadır.

Geleneksel Türk evlerinin kültürel dokusunu taşıyan ve dar sokaklarıyla bilinen tarihi Hamamönü semtine yakın olan müze, genellikle ahşap ve kerpiçten yapılan tarihi Ankara evleri konseptinde inşa edilmiştir. Biri iki katlı, diğeri tek katlı olmak üzere iki binadan oluşmaktadır. Binaların ortasında bir avlu bulunmakta ve toplamda dört salondan oluşmaktadır. Müzenin ana binasında, önemli sanat eserlerinin sergilendiği bir salon yer almaktadır. Bu salonda, ressamların ve heykeltıraşların annelik üzerine eserleri sergilenmektedir. Sergilenen eserler arasında Kurtuluş Savaşı’nın en önemli milli mücadelecilerinden olan Baha Said Bey, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk güzel sanatlar okulu olan Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurucularından Fuat Soyhan, ressamlar Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino, İbrahim Balaban, Mustafa Aslıer, Fikret Otyam, Ali Demir, Hüseyin Bilişik ve Erol Özden gibi isimlere ait tablolar ile Burhan Alkar, Metin Yurdanur, Jale Yılmabaşar, Hüseyin Gezer gibi isimlere ait heykel ve seramik sanatı eserleri bulunmaktadır. Bunun dışında müzede yer alan bir başka önemli eser ise siyasetçi kimliğinin yanında; gazeteci, şair, yazar ve çevirmen olan Bülent Ecevit’in 14 Ocak 1943’te annesine imzaladığı, tercüme ettiği kitaptır. Ayrıca, bir lohusa odası bulunmakta, burada anneliğe adım atan kadınların eşyaları ve hikâyeleri ziyaretçilere sunulmaktadır. Bunun yanı sıra, analık madalyaları koleksiyonu ve annelik tarihine dair objeler de ziyaretçilerin ilgisine sunulmuştur.

Anne Müzesi'nde, geçmişten bugüne annelerin kullandığı ve anneliği simgeleyen eşyalar ile sanatsal çalışmalar bir araya getirilmiştir. Bebek kıyafetleri, emzikler, bezler, biberonlar ve anne-çocuk ilişkisini anlatan sanat eserleri ziyaretçilere nostaljik bir deneyim sunmaktadır. Müzedeki geçici sergi alanında ise Cumhuriyet Müzesi envanterine kayıtlı olan Mustafa Kemal Atatürk'ün bebeklik eşyaları (zıbını ve başlığı) ile annesi Zübeyde Hanım'ın seccadesi sergilenmektedir. Ayrıca müzenin yavru binasında, dünya çapında anne-bebek koleksiyonuna ait 50'den fazla ülkeden antika bebek oyuncaklar ve ziyaretçilerin masal ve hikâye dinleyebileceği özel bir oda yer almaktadır. Bu binada, farklı ülkelerin kültürlerini yansıtan anne figürlerinin yanında “anne” kelimesinin farklı dillerde yazılış biçimleri sergilenmektedir. Altı farklı dilde ninni seslendirmesi ile sürekli olarak kulaklıklarda çalmaktadır. Müzenin bir başka bölümü ise öğrenci olması gereken yaşlarda anne olan kadınlar üzerinedir. Müzenin girişine doğru ilerledikçe duvarlarda “anne söylenişleri” yazılarıyla karşılaşılır. Duvardaki bu yazıları okuyan her ziyaretçinin yüzünde istemsiz bir gülümseme yakalamak mümkün. Öyle ki bu gülümsemenin müzenin ana girişinin solunda yer alan kurallara baktıkça ufak kahkahalara dönüştüğüne tanık olmak da mümkün. Bu kurallar, sanki müze bir anneymiş ve ziyaretçileri de onun çocuklarıymış gibi yazılmış. Müzenin seslenişi gişenin sağında, annelerin çocuklarına seslenirken kullandığı sıfatlarla bezenmiş duvarda da devam eder. Ortasında bir beşik bulunan oda, perde ile ayrılmış bir alan olarak düzenlenmiştir. Ayrıca müze ziyareti boyunca buruna beyaz sabun kokusu da çalınmaktadır. Bunun yanı sıra, yıllar içinde Anneler Günü’nün kutlandığı tarihleri gösteren takvim yaprakları da giriş bölümünde yer almaktadır.

Müze, pazartesi günleri hariç her gün 9:30 ile 16:30 arasında ziyarete açıktır. Müze kart ile giriş sağlanamayan müzede, 2025 yılı için tam (150 TL) ve öğrenci (100TL) olmak üzere iki bilet türü bulunmaktadır. Müzeye ulaşımda Ulus, Kızılay ve Sıhhiye güzergahından geçen 321 ve 392 numaralı otobüs hatları kullanılabilmektedir.