Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(Hamamönü, Ankara, 2013 - )

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi bünyesinde kurulan Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yapmış olduğu müze faaliyetleri neticesinde iki müze kuruldu. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Üniversite içerisinde bulunmakta olup burada ağırlıklı olarak araştırma ve arşivleme işleri yürütülmektedir. Her iki müze de somut olmayan kültürel mirasın araştırılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük önem taşımaktadır. Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Prof. Dr. Öcal Oğuz tarafından Altındağ ilçesinde kuruldu (2013). Ankara’da yürütülen alan araştırmaları neticesinde Ankara’nın somut olmayan kültürel miras unsurlarını içeren bir katalog oluşturuldu. Bu katalog üzerinden sözlü kültürün aktarıldığı müzenin kurulum aşamasında Altındağ Belediyesi ve Ankara Kalkınma Ajansı önemli desteklerde bulundu.

Müze iki katlı olup içerisinde Gösteri Sanatları Atölyesi, çok amaçlı El Sanatları Atölyesi, Geleneksel Mutfak, Muhabbet Odası, Gelin Odası, Masal Odası ve Oyun Odası gibi çeşitli bölümler bulunmaktadır. Her bir bölümde farklı dönemlerde çeşitli atölye çalışmaları düzenlenmektedir. Gösteri Sanatları Atölyesi’nde Karagöz ve Hacivat, Kavuklu ve Pişekar gibi oyunlar sergilenmektedir. Bu oyunlar sergilenirken çoğunlukla Ankara teması kullanılmakta ve olaylar Ankara’da yaşanıyor gibi seyirciye aktarılmakta ve anlatımlarda Ankara ağzı kullanılmaktadır. Gösteri Sanatları Atölyesi’nde gerçekleştirilen gösteriler özellikle çocukların ve gençlerin ilgisini çekmektedir. Çok amaçlı El Sanatları Atölyesi’nde ise ebru sanatı ve ıhlamur baskı atölyeleri düzenlenmektedir. Muhabbet Odası’nda geleneksel sohbetler ve söyleşiler gerçekleştirilmekte ve atasözü gibi sözlü geleneklerimiz örneklerle anlatılmaktadır. Mutfak bölümünde geleneksel Türk mutfak kültürü anlatılırken, oyun odası bölümünde beştaş ve mangala gibi geleneksel oyunlar oynanmaktadır. Bunlara ek olarak, müzede masal anlatımı, kına gecesi, aşıklık geleneğinin bir parçası olan leb değmez gibi çok sayıda geleneğin yaşatılması ve sürdürülebilir olması için çalışmalar yapılmaktadır. Çiğdem Şenliği, Nevruz ve Ahilik haftası etkinlikleri düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi haftanın her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olup, müze çalışanları Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümünde eğitimleri devam eden lisans ve ağırlıklı olarak yüksek lisans ile doktora öğrencilerinden oluşmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (2019). Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Tanıtım Kataloğu. Ankara: Hacı Bayram Veli Üniversitesi Yayınları; Müze çalışanları ile 06.02.2018 tarihinde yapılan görüşmeler. (Görüşen: A. S. Dülger).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türkiye Kültür Portalı (2019). Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi. (Erişim tarihi: tarihi: 21.07.2019).