Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100 Yıl Müzesi

Müze Zanaat Müzesi

(Ankara, 1981 - )

Geleneksel Türk el sanatlarını canlandırmak amacıyla Türk eğitimcisi ve Türk el işlemeleri uzmanı Refia Övüç, 1945 yılında Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü’nü kurdu. Anadolu ve İstanbul’dan 40 yıl boyunca topladığı eskil malzemeleri burada birleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı görevlisinin Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü’ne yaptığı teftiş sonucunda, toplanan objelerin, stratejik konumu nedeniyle Ankara Olgunlaştırma Müzesi’nde sergilenmesine karar verildi. Atatürk’ün doğumunun 100. yılı nedeniyle aynı zamanda Öğretmenler Günü olan 24. 11. 1981 tarihinde Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü’nden Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’ne taşınan objeler ile müze açıldı.

Ankara Kız Teknik Olgunlaşma Müzesi, protokol müze olarak kabul edildiği için genellikle diplomatlar ve özel gruplar ziyaret etmektedir. Ankara Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde bulunan müze, halk ziyaretlerine cumartesi ve pazar günleri hariç her gün açılmaktadır. Müzeyi geçmişte Sophia Loren, Carlo Ponti, İngiltere Kraliçesi Elizabeth, İran Kraliçesi Farah Diba, Prenses Süreyya gibi önemli isimler ziyaret etmiştir.

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müzesi’nin kuruluş amacı; kaybolmaya ve unutulmaya yüz tutmuş etnografik eserleri korumak, yeni nesillere aktarmak, enstitüyü ziyaret eden yerli ve yabancı müşterilara geleneksel Türk el sanatları kültürünü tanıtmaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen müze çalışmaları Enstitü bünyesinde kurulan bir komisyon tarafından yürütülmektedir.

1.008 adet eser bulunan müzede koleksiyonu oluşturan objelerin büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu son dönemine aittir. Müze üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; telkâri, ajur, savat, mine, dövme ve kakma gibi geleneksel Türk el sanatları ile işlenen gümüş kullanım eşyaları ve takılar yer almaktadır. İkinci bölümde etnografik eserler olan el emeği ve göz nuru nakışlar, yemeni vb. örtüler ve bindallı gibi giyim eşyaları bulunmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde; bulunan eserler dönüşümlü olarak sergilenmektedir. Üçüncü bölümde ise Atatürk’ün hayatına dair fotoğraflar ve bir müze anı defterinin bulunduğu Şeref Köşesi yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi, www.ankara.ktb.gov.tr/TR-152965/muzeler.html(Erşim, (Erişim tarihi 21.04.2020); Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi, https://www.gezi-yorum.net/ankara-olgunlasma-enstitusu-100-yil-muzesi/(Erişim, (Erişim tarihi: 15.04.2020); Refia Övüç Hayatı, http://hakkindabilgial.com/refia-ovuc/, (Erişim tarihi: 01.06.2020); Şerife Uludağlı Kız Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi”, https://muzeasist.com/muze/profil/serife-uludagli-kiz-olgunlasma-enstitusu-100yil-muzesi, (Erişim tarihi: 25.04.2020).