"Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı" Başlıklı kitap
Gastronomi Türk Mutfağı Anadolu Mutfağı
-
2020
Anadolu yemekleri, mutfaklar, yerel gastronomi dili ve ilişkili araç-gereçler hakkındaki bilgi, belge ve görsellerden oluşturulan derleme kitap.
Milli Eğitim Basımevi’nin 1961 senesinde ilk baskısını yayımladığı kitabın derleyicileri, Ankara Etnografya Müzesi Müdürü Hamit Zübeyir Koşay ve öğretmen Akile Ülkücan’dır. Çiya Yayınları’nın 2011 yılında ikinci baskısını yayımladığı Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı isimli kitabın desenleri Belkıs Taşkeser, yayın yönetmenliği Turgut Çeviker ve Musa Dağdeviren tarafından yapıldı. Kitabın ilk hazırlanış amacı; halk hayatının incelenmesi, halk ile aydınlar arasındaki fikir alış-verişinin arttırılması ve halk kültürünün gelecek nesiller ile dünyaya tanıtılması olarak belirlendi. Bu doğrultuda hazırlanan anketlere vilayetlerden, köylerden, kız enstitülerinden, bakanlıklardan ve benzeri birçok çevre ve kurumdan insan katılmış ancak çalışmanın açık uçlu cevaplarında karşılaşılan ağız ve dil farklılıklarına ya da tarihsel süreçte mutfağa dair kavramların kökenlerine değinmek yerine elde edilen veriler doğrudan derlendi. Konuyla ilgili en kapsamlı çalışma olarak değerini hala koruduğu vurgulanan kitabın, gerek görsel gerekse dilsel restorasyona tabi tutularak gelecek nesillere aktarılması fikri ise ikinci baskının hedefi olarak belirlenmiş; bu doğrultuda çalışmada kullanılan kaynaklara kaynaklık etmiş diğer işlerin de eldeki çalışmayla karşılaştırılması sayesinde dilsel bütünlüğün oluşturulması ve yazarın konuyla ilgili diğer çalışmalarından çizimler ile bir sözlüğün kitaba eklenmesi sağlanmıştır. Kitap birinci ve ikinci baskının önsözleri ve anketlere katılanlar ile anket kriterini içeren bölümlerden sonra sırasıyla şu başlıklara sahip bölümlerden oluşuyor: Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı, Mutfak Düzeni ve Araçları, Yemek Vakti ve Yemekle İlgili Muhtelif Âdetler, Kış Hazırlıkları, Ekmekler, Çorbalar, Et Yemekleri, Kızartmalar ve Balık Yemekleri, Kebaplar ve Köfteler, Dolmalar, Makarnalar, Pilavlar, Börekler, Salatalar, Muhtelif Yemekler, Tatlılar, Son Söz ve Bir Dilek, Levhalar, Kap-Kaçak ve Sepet Lûgatı, Çizim ve Fotoğraflar. Halkın kendi gastronomi kültürünü kendisinin anlattığı kitap, verilerin toplanmasında izlenen araştırma yöntemi açısından özgün kabul edilir.
Yararlanılan Kaynaklar
https://kasif.mkutup.gov.tr/OpacArama.aspx?Ara=anadolu%20yemekleri%20ve%20türk%20mutfağı&DtSrc=0&fld=-1&NvBar=0, (Erişim: 21.09.2020); Koşay, H, Z. ve Ülkücan, A. (2011). Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı (İkinci baskı). İstanbul: Çiya Yayınları.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Koşay, H, Z. ve Ülkücan, A. (2011). Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı (İkinci baskı). İstanbul: Çiya Yayınları.