Ali Gürer Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(Kemaliye, Erzincan, 1994 - )

Ocak Köyü, Erzincan’ın Kemaliye ilçesine 40 kilometre, Malatya Arapgir ilçesine 18 kilometre ve Elazığ Ağın ilçesine 20 kilometre uzaklıktadır. Ocak Köyü Hıdır Abdal tarafından 700 yıl önce kuruldu. Anadolu’nun tek düşkün ocağına adını veren Hıdır Abdal Sultan, büyük erenlerden Karaca Ahmed Sultan’ın oğludur. Ocak Köyü Hıdır Abdal Sultan Ocağı olarak da bilinmektedir. Erenin türbesi nedeniyle köy manevi yönden büyük önem taşımaktadır. Türbe ve etrafındaki külliye köyün sosyal ve kültürel yaşamının zenginliğini sergilemektedir. Köyde cami ve cem evi yan yana hizmet vermektedir. Köyde kültür merkezi, kütüphane, fırın, kafeterya, market, hamam, konuk evi, çocuk parkı, konser alanı ve helikopter alanı gibi tesisler bulunmaktadır. Ocak Köyü ve müzesi 24 saat güvenlik kamerası ile izlenerek, korunmaktadır. Müze yangın ve hırsızlığa karşı alarmlı güvenlik sistemi ile korunmaktadır. Ocak Köyü'nü ve Müzesini yılda ortalama 30 bin kişi ziyaret etmektedir.

Müze Mustafa Gürer tarafından 19 yaşında trafik kazasında kaybettiği oğlu Ali Gürer anısına 1994 yılında yaptırıldı. 1996 yılında Kültür Bakanlığı tarafından envanteri çıkarılarak özel müze statüsünde ziyaretçilerini kabul etmeye başladı. Müzede sergilenen ve müze envanterine kayıtlanan eserler Türkiye genelinden ve çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi’nden yapılan bağışlardan oluşmaktadır. Müze sergi salonları Kültür Bakanlığı uzmanları tarafından düzenlenmektedir.

Müze iki bölümden oluşmaktadır. Açık hava bölümünde Atatürk büstü, Hıdır Abdal Sultan’a ithafen yapılmış bir heykel, Türk büyüklerinin rölyefleri ile harman makinesi, kağnı arabası ve tarihi taşlar sergilenmektedir. Müzenin kapalı bölümü ise müstakil iki kattan oluşmaktadır ve 4.000’e yakın etnografik eser sergilenmektedir. Müzenin giriş katında ağırlıklı olarak yöresel bakır el sanatları örnekleri ile günlük kullanım eserleri ile paralar sergilenmektedir. İkinci katında ise silahlar, nadide günlük kullanım eşyaları, padişah fermanları, secereler, soy ağaçları ve mezar taşları gibi tarihi öneme sahip eserler sergilenmektedir. Ayrıca müzenin ikinci katında çok sayıda kitabın yer aldığı bir kütüphane bulunmaktadır. Müzenin en değerli eserleri arasında yer alan 1650’li yıllara tarihlenen secere ve soy ağaçları ile 1700’lü yıllara ait padişah fermanlarıdır. Ocak Köyü'nün içinde yapılan inşaat çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan Selçuklu dönemine ait mezar taşları yer almaktadır. Müze haftada altı gün 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Pazartesi günleri Kültür ve Turizm Bakanlığı yönetmeliklerine göre müze kapalıdır.