Aktif Dış Turist

Kavram

Kendi ülkeleri dışına seyahat ederek turizm faaliyetlerine katılan yabancı ülke vatandaşları aktif dış turist kavramını ortaya çıkardı ve aktif dış turizm çeşidini meydana getirdi. Aktif dış turist bir ülke üzerinde ekonomik, toplumsal ve sosyo-kültürel alanlarda olumlu etkiler yaratır. Bunlar; ödemeler dengesine döviz girdisi sağlama, farklı kültürlerin öğrenilmesine katkı sunma, bölgesel kalkınmayı destekleme, iş olanağı ve istihdam yaratma ve tanıtıma katkı sağlama gibi öne çıkmaktadır. Aktif dış turist başka ülke sınırları içerisine girmek için pasaport, vize ile ilgili işlemleri gerçekleştirmektedir.

Aktif dış turisti anlamak için tarihsel seyahatleri incelemek gerekir. İnsanların ilk dönemlerindeki seyahat amaçları ile günümüzdeki seyahat amaçları arasında farklılıklar bulunur. Örneğin; din faktörü eski çağlardan beri insanları seyahate yöneltmiştir. İnsanlar MÖ 4850’li yıllarda macera ve merak nedenleriyle seyahat ederken MÖ 3000’li yıllarda göç etmek, toprak sahibi olmak ve ticaret yapmak gibi nedenlerle seyahate çıkmıştır. Nitekim bu yıllarda tekerleğin bulunması da seyahat kavramını etkileyen önemli bir dönüm noktasıdır. Roma ve eski Yunan döneminde ise daha çok sağlık ve Olimpiyat Oyunları'na katılmak amacıyla seyahatler belirgin hale geldi. Marco Polo’nun 1275 yılında gerçekleştirdiği Çin seyahati, Kristof Kolomb’un 1492 yılında Amerika’yı keşfetmesi, XIII., XIV. ve XV. yüzyıllarda pusulanın icadı, haritaların çizilmesi, denizyoluyla seyahatlerin başlaması, Rönesans döneminin kültürel ve sanatsal seyahatleri ortaya çıkarması, XIX. yüzyılda lokomotifin ve buharlı gemilerin ulaşım aracı haline gelmesiyle beraber Thomas Cook tarafından düzenlenen organize turların başlaması ve uluslararası sözleşmelerin imzalanması, aktif dış turist kavramı için bir çerçeve ortaya çıkarmaktadır.

Aktif dış turist/ler, merak ve farklı yerler görmek, dinlenme, doğaya duyulan özlem, aile, akraba ziyareti, spor, sağlık gibi birçok nedenle bulundukları ülkeden geçici bir süre için ayrılırlar. Bu amaçlar yanında nüfus artışı, refah düzeyinin yükselmesi, ulaşımda yaşanan gelişmeler, konaklama ve seyahat işletmelerinin çeşitlenmesi, ödeme için farklı olanakların (1950 yılında ilk kredi kartının üretilmesi vb.) sunulması ile birlikte internet aracılığıyla daha kolay bir şekilde bilgi ve ürünlere ulaşılması, insanların seyahat etmelerine daha çok yol açtı. Örneğin; dünyada 2018 yılında turistlerin ziyaret amacı genellikle dinlenme, eğlenme, boş zaman faaliyeti ve rekreasyon iken bu sonuç Orta Doğu’da sağlık ve dini amaçlı olması yönünden farklılık gösterdi. Dünyada aktif dış turistlerin tercih ettiği, başı çeken ulaştırma türü genellikle havayoludur. Havayolunu ise, genellikle karayolu izlemektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

İçöz, O. (2000). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi (Genişletilmiş üçüncü baskı). Ankara: Turhan Kitabevi; Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü. (2019). Turizm İstatistikleri. Sınır Bülteni, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9851/turizm-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 10.11.2019); Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2014). Genel Turizm İlkeler-Kavramlar (On altıncı baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; United Nations World Tourism Organization. (2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Cook, R. A., Hsu, C. H. C. ve Marqua, J. J. (2018). Tourism: The Business of Hospitality and Travel (Altıncı baskı). Birleşik Krallık: Pearson Education Limited.