Akşemseddin Türbesi
Doğal ve Kültürel Miras Türbe
-
2020
Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmet’in hocası ve İstanbul’un manevi fatihi ve büyük ilim adamı olarak bilinmektedir. 1459 yıllında vefat eden Akşemseddin’in türbesi beş yıl sonra (1464) Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir. Türbe kesme taştan inşa edilmiş olup, çapı 4,80 metre altıgen planlı ve üstü kurşun kaplı bir kubbe ile örtülü haldedir. Türbenin bedeninin saran duvarların kenarlarında sivri kemerli niş ve içerisinde dikdörtgen pencereler bulunmaktadır. Türbeye ait sıra pencerelerden ikincisi alçı şebekeli ve sivri kemerlidir. Osmanlı dönemi Türk türbe mimarisinin mütevazı bir örneği olan giriş kapı çerçevesi basit ve sade bir şekilde planlanmıştır. Türbe içinde Akşemseddin ve oğullarına ait Anadolu’da Selçuklu devrinde çok görülen ceviz ağacından işlenen sandukalara benzer şekilde tabutlar bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin aktardığına göre, Akşemseddin’in oğulları ile torunlarının çoğunun kendi yanında yattıkları bilinmektedir. Osmanlı döneminde yapılmış olan ağaç sandukaların sonuncusu olarak Akşemseddin’in tabutu özel bir değere sahiptir.
Her yıl Mayıs ayının son haftasında gerçekleştirilen Hz. Akşemseddin Anma Günü etkinliği Bolu Valiliği, Göynük Kaymakamlığı ve Göynük Belediyesi işbirliği ile Akşemseddin Hz. Vakfı tarafından düzenlenmektedir. Günümüzde en son olarak 24-25 Mayıs 2019 tarihlerinde 32. Akşemseddin Hz. Anma Günü etkinliği gerçekleştirilmiştir. Anma günü kapsamında çeşitli gösteriler, dualar, konferanslar ve konserler gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilen bu anma günü her yıl büyük bir ziyaretçi kitlesine ulaşarak bölgeye turizm alanında büyük bir kazanım sağlamaktadır.
Referanslar
Eyice, S. (1989). Akşemseddin Türbesi. İçinde; Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (s. 302). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı yayınları; https://bolu.ktb.gov.tr/TR-69975/aksemsettin-turbesi.html, (Erişim tarihi: 16.03.2020); https://goynuk.bel.tr, (Erişim tarihi: 16.03.2020); https://www.kulturportali.gov.tr/, (Erişim tarihi: 16.03.2020).