Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği (AKPAB)

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK İş ve Meslek Aşçı

(Alanya, Antalya, 1998 - )

Türkiye genelinde faaliyette bulunan yedi profesyonel aşçıbaşı tarafından 1998 yılında Alanya Profesyonel Aşçılar Derneği olarak kurulmuş olup, genel kurul kararı ile Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği (AKPAB) adı altında çalışmalarına devam etmektedir. Birliğin kurucu üyeleri; Zekai Aldemir, Mehmet Çakan, Mustafa Arslan, Yusuf Akarsu ve Bilal Ünal olup, kurucu başkanı da Bayram Ergün’dür. 2018 yılından bu yana ise birlik başkanlığını Şinasi Karanlıkoğlu yürütmektedir.

Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği’nin yönetimi 23 kişiden oluşmaktadır. Gerçekleştirdikleri aktif etkinlikler nedeni ile geniş katılımlı bir üye profiline sahiptir. Türkiye’nin farklı illerinde çalışan üyelerinin yanı sıra Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve İtalya gibi ülkelerde de üyeleri bulunmaktadır.

AKPAB’ın temel amacı; profesyonellik olgusu içerisinde mesleki bilgi ve becerilerin birlik üyeleriyle paylaşılması ile profesyonel yiyecek – içecek ve mutfak ekipmanları şirketlerinin ürün kalitelerinin uygunluk referansı (tavsiyeci) olmaktır. Aşçılık mesleğini ve Türk Mutfağı’nı profesyonel anlamda saygın bir platforma oturtmak isteyen AKPAB; öncelikli olarak mesleki eğitimi esas almaktadır. Bu bağlamda derneğe kayıtlı olan aşçı ve aşçıbaşılarına kurs, seminer, uygulamalı programlar, vb. eğitimler düzenlemektedir. Yapılan ve yapılacak olan eğitimler ile gastronomi sektöründe rekabet edilebilecek ortamın tesisine katkı sağlanılması ve üyelerinin çalıştıkları mutfaklarda yakalamış oldukları başarıları, aldıkları eğitimler ile devam ettirmeleri amaçlanmaktadır. AKPAB; turistik tesislere, restoran ve lokantalara profesyonel anlamda maliyet hesaplaması, menü planlaması, ürün tanıma, hijyenik ortamda çalışma, sanitasyon bilgileri, misafir memnuniyeti sağlama, ürün geliştirme, görsel sunum, damak tadı oluşturma, işveren ve aşçı (çalışan) memnuniyeti tesis etme gibi hususlarda bilgi sahibi aşçı ve aşçıbaşı istihdamı da sağlamaktadır.

AKPAB, kurulduğu andan itibaren başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye genelinde ve yurtdışındaki turistik tesis ve restoranlarda mesleğini icra eden aşçı ve aşçıbaşılarını bünyesine katarak faaliyetlerini programlı bir şekilde sürdürmektedir. Böylelikle coğrafi ve sektörel açıdan daha zengin ve insan kaynakları açısından da daha etkin bir faaliyet alanı oluşturuldu. Birlik, profesyonel anlamda istihdam edilen aşçı ve aşçıbaşılarının yanı sıra bu mesleğe aday olan mesleki kesim ile de etkinlikler gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda aşçılık eğitimi verilen muhtelif eğitim kurumları ile ortak eğitim programları ve staj faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Böylelikle bir yandan aşçı adaylarına (öğrencilere) eğitim vererek staj ve iş imkânı sağlarken; diğer yandan da işletmelerin personel ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlamaktadır.

Mesleki eğitimler verilmesi, istihdama katkı sağlanılması, mesleki dayanışma ve mesleki sorunların çözümüne katkı sağlanılması gibi faaliyetlerinin yanı sıra ürün geliştirme ve tanıtım başta olmak üzere birçok mesleki etkinliği de hayata geçirmektedir. Örneğin 2006 yılında birlik tarafından dünyanın en uzun muzlu rulo pastası yapılarak, Guinness Rekorlar Kitabı’na girildi. Bu rekor için yapılan pastanın uzunluğu 2.710 metredir. Yine birlik, Alanya yöresinin bir coğrafi işareti sayılan avokado ürününün tüm şehirlerce tanınması için çalışmalar yaptı.

AKPAB, bugün bir üst/çatı kuruluş olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Birlik çatısı altında Alanya Akdağ Mutfak Sanatları Derneği, Konaklı Sanatçı Aşçılar Derneği ve Alanya Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği olmak üzere üç adet dernek bulunmaktadır. Birlik yönetmeliğine göre aşçı ve aşçıbaşı mesleğinden olmayan kişiler de birliğe üye olup, birlik tarafından verilen eğitimlerden yararlanabilmektedir. Ancak bu kişilerin üyelik belgesinde aşçı veya aşçıbaşı olmadığı belirtilmektedir. Birliğe ait üyelik belgesi uluslararası geçerliliğe sahip olup, üyelerine ek istihdam alanı sağlamaktadır.

AKPAB; Türkiye Aşçılar Fedarasyonu’nun (TAFED) kurucu üyeleri arasında yer almaktadır. TADEF’in ilk toplantısı AKPAB’ın girişimleri sonucunda Alanya’da (Antalya) gerçekleştirildi. TAFED’in en önemli alt bileşenlerinden biri de, AKPAB’dır.

Yararlanılan Kaynaklar

https://alpad.org.tr/, (Erişim tarihi: 30.01.2021); Şinasi Karanlıkoğlu, Ş. (Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği Başkanı) ile 01.02.2021 tarihin yapılan görüşme. (Görüşen: H. Kısa).