Afyon Meslek Yüksekokulu
Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri
(Afyonkarahisar 1976 - )
-
2019
Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan 14 meslek yüksekokulundan biri olan Afyon Meslek Yüksekokulu, belirli mesleklere yönelik, ülkenin sanayi ve diğer hizmet sektörlerinde ihtiyaç duyulan “meslek elemanları” yetiştirmek amacı ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın Yaygın Yüksek Öğretim Kurumu (YAYKUR) Örgün Öğretim Kurumu’na bağlı olarak eğitim vermeye başladı. Yüksekokul bünyesinde açılan ilk programlar Muhasebe, İnşaat ve Elektrik programları oldu. 1983 yılında yükseköğretim kurumlarının yeniden teşkilatlanması hakkında çıkarılan 2809 sayılı Kanun ile Anadolu Üniversitesi’ne bağlandı. 1992 yılında ise yeni kurulan Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlanarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile bu üniversitenin çekirdek bölümlerini oluşturdu.
1980’li yıllarda gelişmeye başlayan mermercilik sektörüne nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere yüksekokul bünyesinde “Mermercilik Programı” açılmasına karar verildi ve bu amaçla Afyonkarahisar’ın tüm sanayici ve yöneticileri el ele vererek bir bina yapma kampanyası başlattı. Bugün “Ali Çetinkaya Kampüsü” adını alan 200 bin metrekarelik kampüs alanında 1988 yılında temeli atılan bina, 1992-1993 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçti. Başlangıçta değişik binalarda hizmet veren Afyon Meslek Yüksekokulu; Afyonkarahisarlıların, mahalli yöneticilerin ve hayırsever iş insanlarının katkılarıyla kendi binasına kavuştu. Afyon Meslek Yüksekokulu günümüzde, Ahmet Necdet Sezer Kampüsü karşısında bulunan kampüs alanı içerisinde hizmet vermektedir. Afyon Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan 18 bölümün altında aktif 28 program ve toplam 4.925 öğrenci sayısı ile eğitim ve öğretimine devam etmektedir. Okul gerek öğrenci sayısı gerekse program sayısı bakımından Türkiye’deki meslek yüksekokullarının en büyüklerinden biridir. Afyon Meslek Yüksekokulu'nun eğitim-öğretim kadrosu incelendiğinde, 15 öğretim üyesi, 50 öğretim görevlisi ve üç araştırma görevlisi olmak üzere toplam 68 akademik personel görev almaktadır.
1993 yılında örgün öğretimi, 2000 yılında ise ikinci öğretimi açılan Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı; Afyonkarahisar’ın termal turizm merkezi olarak ilan edilmesinin ardından termal otel işletmelerinin sayısındaki artışla birlikte sektörün ihtiyacı olan önbüro, kat hizmetleri, servis ve seyahat acentacılığı alanlarında faaliyet gösteren işletmelere nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında programın adı Ağırlama Hizmetleri olarak değiştirildi ancak öğrenci kontenjanlarının hızlı düşmesiyle yeniden Turizm ve Otel İşletmeciliği adını aldı. Yine 2017-2018 eğitim-öğretim yılında tercihlerin düşmesi nedeniyle ikinci öğretimi kapanan programın 2019-2020 eğitim-öğretim yılındaki toplam aktif kayıtlı öğrenci sayısı 271’dir. Programdan mezun olan öğrenciler turizm sektöründeki konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve seyahat acentalarında nitelikli eleman olarak çalışma imkânı bulabilmektedir.
Turizm sektörünün ihtiyacı olan Türk mutfağı ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriyle donanmış, mesleki bilgiye sahip, gerektiğinde kendi işyerini kurup yönetebilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlayan Aşçılık Programı ise 2000 yılında örgün öğretimi, 2011 yılında ikinci öğretimi açılarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında örgün öğretim 157, ikinci öğretim 145 olmak üzere toplam aktif kayıtlı öğrenci sayısı 302’dir. Programda teorik bilgiler yanında, kampüs içerisindeki mutfak uygulama alanında ve Afyonkarahisar’daki turistik işletmelerde uygulamaya yönelik faaliyetlere de yer verilmektedir. Programın ulusal ve uluslararası alanda pek çok yemek yarışmasında ödül sahibi olması ve basında sıkça yer alması programa olan ilgiyi artırmaktadır.
Referanslar
https://afyonmyo.aku.edu.tr/genel-bilgiler/, (Erişim tarihi: 20.11.2019); https://afyonmyo.aku.edu.tr/tarihi-gelisim/, (Erişim tarihi: 20.11.2019).