Adalar Müzesi

Müze

(Heybeliada, İstanbul, 2020 – )

2010 yılında Adalar Vakfı tarafından Adalar Belediyesi ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projeleri kapsamında kurulan Adalar Müzesi, 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminde özel müze statüsü kazandı. Müze, 700 metrekarelik bölümü kalıcı ve geçici sergiler alanı olarak kullanılan yaklaşık 1000 metrekare kapalı alana, 800 metrekare de açık alana sahiptir. İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olarak kabul edilen Adalar Müzesi yaklaşımı, içeriği, sunumu, mekânları, yerleşimi ve etkinlikleri ile ziyaretçiler için farklı bir deneyim sunmayı hedeflemektedir. Müze bu amaçla, ziyarete açıldığı ilk beş yıllık dönemde 12 farklı ve önemli sergi açmış ve bir uluslararası proje yürüttü.

Ziyaretçileri, dokuz İstanbul Adası’nın çeşitli haritaları ve uzay fotoğrafları üzerinde yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan giriş animasyonu karşılamakta ve Adalar’a ilişkin temel kentsel bilgileri sunmaktadır. Ada kayalıklarında fosilleşmiş izleri bulunan ve 400 milyon yıl önce bu denizlerde yaşadığı bilinen Dunkleosteus zırhlı balık replikası da ziyaretçilerin ilgisini çeken nesneler arasında yer almaktadır. Müzenin galerilerinde sırasıyla Adalar’ın ilk sahiplerinin kimler olduğu, Adalar’da süren yaşam boyunca gündelik yaşam, din, sosyo-ekonomik yapı ve eğitim hakkında ayrıntılı yazılı ve görsel metinlere de yer veriliyor. On Prens Adası’nın 10 dakikada geçmişinden kesitler, haritaları, fotoğrafları ve bugünkü kentsel verileri ile anlatıldığı video animasyon gösterisinden oluşan “10 dakikada Prens Adaları” bölümü, Adalar’ın doğası ve oluşumu, Adalar’da ilk insan izleri, Adalar’ın ilk sahipleri olan uygarlıkların izleri, Adalar’da mimari, gelenekler, törenler, Adalar lezzetleri, edebiyat, göç ve gelecek senaryolarını içeren müze çağdaş bir kent müzesi görünümündedir. Müze bünyesinde ayrıca son 150 yılda Adalar için yayımlanmış tüm kitapları barındıran Adalar Kütüphanesi ve on binlerce dokümana ulaşmış Adalar Arşivi de bulunmaktadır.

Binlerce yıllık zengin ve renkli bir kültürü barındıran Adalar’ın tarihini gözler önüne süren müze, farklı kültürlerin yaşam alanı olan bu farklı coğrafyanın birikimlerinin anlaşılması, öğrenilmesi, incelenmesi, yayınlanması ve paylaşılarak korunmasına yönelik çalışmalarını yürütürken şu ilkeleri benimsemektedir: 1) Kâr amacı gütmeyen sürdürülebilir bir kültür kurumu olarak müzenin kurulması, 2) Adalar Müzesi’ne başta bilim insanları, eğitimciler, gazeteciler, tarihçiler olmak üzere farklı uzmanlıkları olan kişilerin ve iş adamlarının destek, iletişim ve süreklilik için çağırılması, 3) müze dostlarında ve sponsorlarda, Müzeyi bugün ve gelecek kuşaklar için birlikte sahiplenme ve yaşatma bilincinin oluşturulması, 5) Adalar’ın kültür ve tarih mirasını anlamak, korumak ve aktarabilmek için, çocuklar ve gençlerin tarih ve çevre dostu olma bilinci kazanmalarının sağlanması, 6) katılımcı yöntemlerle çalışan bir organizasyon oluşturulması, 7) Adalar tarihine ilişkin koleksiyonların, arşivlerin bir araya getirilmesi, Adalar özelinde geliştirilen bir kütüphane oluşturulması, 8) bir kent müzesi olarak Adalar’ın bugününün kayıt altına alınması, 9) teknolojinin yaratıcı ve verimli şekilde kullanımı, 10) bugünden en eski zamanlara belirlenen temalar içinde Adalar’ın bütünlüklü olarak anlatılması, 11) karşılıklı anlayış ve paylaşım için uluslararası ilişkilerin kurulması, dünyadan Ada üzerinde kurulmuş olan diğer müzeler ile bağlantıya geçilmesi, 12) İstanbul ve Türkiye’de bulunan Müzeler ile ortak çalışmalar ve işbirliği yürütülmesi

Çağdaş bir kent müzesi olarak ilkelerini belirleyen Adalar Müzesi Adalar için değişen çehre ve gelecek için neler yapılabileceğinin de araştırıldığı ve projelendiği bir çağdaş araştırma enstitüsü niteliğine sahiptir.

Referanslar

Adalar Dergisi (2019). http://www.adalidergisi.com/cms/adalar-muzesi?start=0, (Erişim tarihi: 06.05.2019); Adalar Müzesi tanıtım broşürü (2010). Adalar Müzesi, İstanbul; Orada Bir Müze Var Uzakta! (2019). https://m.bianet.org/bianet/toplum/188701-orada-bir-muze-var-uzakta, (Erişim tarihi: 16.02.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Adalar Müzesi (2019). http://www.adalarmuzesi.org/cms/, (Erişim tarihi: 16.02.2019).