Supper Menü

Gastronomi Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Daha çok sinema, tiyatro, balo çıkışlarında tercih edilen, genel olarak soğuk yemek ile içeceklerden oluşan ve akşam yemeğinden daha hafif olarak nitelendiren bir öğün türü olarak tanımlanmaktadır.

Supper menü genel olarak akşam geç saatlerde tercih edilmektedir. Gece geç saatlerde yenilmesi ve bundan sonra her hangi bir iş yapılmayacağı amacıyla akşam yemeğinden daha hafif olmaktadır. Sandviç çeşitlerine bu menüde önemli ölçüde yer verilmektedir. Supper menü, sadece kolay sindirilebilen yemeklerden oluşmaktadır. Yaklaşan gece istirahatine uygun olarak uykuyu bozabilecek her türlü yiyecek ve içecekten kaçınılmaktadır. Bu nedenle, çok yağlı olmayan tava çeşitleri, yağsız kızartmalar, çörekler vb. yiyecekler tercih edilmektedir.

Supper menü kelimesinin kökenine bakıldığı zaman Fransızca çorba anlamına gelen Soupe kelimesinden geldiği anlaşılmaktadır. Akşam yemeği ve supper menü arasındaki ayırım, özellikle XXI. yüzyılda orta, batı ve güney Amerika’da yaygın olarak kullanılmaktaydı. Supper menü terimi, bazı bölgelerde akşam yemeği yerine eş anlamlı olarak kullanılmakta idi. Fakat daha sonra akşam yemeği ve supper menü ayrı ayrı anlamalar olarak kullanılmaya başlandı. Bunun yanı sıra supper menü için ayrıca bir öğün olduğu söylenemez. Çünkü supper menü her zaman ve herkes tarafından tercih edilmemektedir.

Sağlık açısından bakıldığı zaman supper menünün çok sağlıklı olduğu söylenemez. Çünkü genel itibariyle insan sağlığı açısından saat 19.00’dan sonra yemek yenilmemesine özen gösterilmesine vurgu yapılmaktadır. Gece yemek yemek yiyenlerin, özellikle obezite ve diyabet hastalıklarına yakalandığı saptanmaktadır. Supper menü de gece geç saatlerde yenilmesi nedeniyle bu hastalıkların tetikleyicisi olmaktadır.

Yemek yeme tarihine bakıldığı zaman genel olarak iki öğün yenildiği görülmektedir. Bu ister dünya isterse de Türk geleneklerinde böyledir. Türk tarihine bakıldığı zaman, Selçuklu döneminde bile iki öğün yemek yenildiği görülmektedir. Dünya tarihine baktığımız zaman ise Sanayi Devrimi oluşana kadar iki öğün yemek yenildiği bilinmektedir. Sanayi Devrimi’nden sonra insanların uzun vardiyalar ile fabrikalarda çalışması sonucu kahvaltı ve akşam yemeği arasında yemek yenilmeye başlanan öğle yemeği ortaya çıktı. Fakat supper menü günümüz için bile bir öğün olmamakta, sadece bazı zamanlar bazı insanlar tarafından tercih edilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Sarıışık, M. (2017). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Sökmen, A. (2008). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara. Detay Yayıncılık; Sökmen, A. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara. Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Ankara: Detay Yayıncılık.