Çocuk Menüsü

Gastronomi Kavram

Kavramı açıklayabilmek için öncelikle menü kavramının tanımlanması gerekmektedir. Menü kelimesi Türkçe’ye Fransızca’dan geçmiş olup, küçük ayrıntı anlamına gelmektedir. Menü yenecek yemeklerin listesi veya sunulacak yemeklerin hepsi olarak tanımlanmaktadır. Çocuk menüleri ise, çocukların, yaş, cinsiyet ve özel durumlarına göre, dengeli beslenmelerini göz önüne alan yiyecek ve içeceklerden oluşan listedir.

Çocuk menüleri, başta okul öncesi eğitim kurumlarında olmak üzere, evlerde ve ticari işletmelerde çocuklar için çizelge halinde sunulmaktadır. Çocuk menülerinin ana amacı; onların eğlenerek aktivite şeklinde sağlıklı ve dengeli beslenmelerini sağlamaktır. Çocuk menülerinin hazırlanmasında; yaş grupları göz önüne alınmalı, yeni besinleri deneyimlemeleri, tat duyusu geliştirmeleri ve hoşlandığı/ hoşlanmadığı besinler belirlenerek, menüler oluşturulmalıdır. Özellikle erken çocukluk döneminde edinilen yemek yeme alışkanlıkları, daha sonraki yaşam sürecinde ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarının temelini oluşturmaktadır.

Çocukların beslenme alışkanlıkları başta aile olmak üzere farklı birçok etmen nedeniyle farklılık göstermektedir. Çocuklara özel hazırlanan menüler, öncelikle çocukların beslenme gereksinimlerini karşılayacak çeşitlilikte ve besin değerinde olmalı, menülerde yer alan yiyecekler birbiriyle uyum sağlamalı, kalitesi yüksek ve hijyenik olmalı, besin değerinin korunumu sağlanarak, ekonomik olması da göz önüne alınmalıdır. Ev dışında çocuklara sunulan çocuk menüleri, ev sofra düzeneğini hatırlatacak ve ev rahatlığını verecek bir tasarımda olmalıdır. Böyle bir tasarım sayesinde, çocuklar dışarda geçirdikleri sürede yiyecekleri eğlenerek daha rahat tüketeceklerdir.

Çocuk menülerinde yer alan yiyecek ve içecekler çocukları cezbetmek için çekici hâle getirilmelidir. Çok sık olmamakla beraber çocuklar tarafından popüler görülen hamburger vb. menülere yer verilebilir. Ancak bu menülerin hazırlanmasında, tam tahıl ekmeği kullanılmalı, salata ilave edilmeli ve yiyecek olarak gazlı bir içecek yerine ayran tercih edilerek, menü sağlıklı hâle getirilmelidir. Benzer şekilde menü içeriğinde yer alan patates kızartması yerine, elma dilim şeklinde fırınlanmış patates sunulabilir. Bu şekilde yağ oranı düşük, posa oranı yüksek, besin öğeleri açısından dengeli sağlıklı bir hamburger menü oluşturulabilir. Sağlıklı çocuk menüleri oluşturmak için başta aileler olmak üzere, çocuklara yemek hizmeti veren tüm kuruluşların yeterli bilince sahip olmaları gereklidir. Bu doğrultuda çocuklara sağlıklı beslenme ve yeme-içme alışkanlığı kazandırılabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akar, A. S. (2006). Özel ve Resmi Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden Dört-Altı Yaş Grubu Çocukların Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü; Baysal, A. ve Küçükaslan, N. (2003). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması. Bursa: Ekin Kitabevi; Özyürek, A., Begde, Z. ve Özkan, İ. (2013). Okul Öncesi Dönem Çocukların Beslenmesi Konusunda Ebeveyn Görüşlerinin Belirlenmesi, Uluslararası Hakemli Beşeri ve Akademik Bilimler Dergisi, (2): 130-144; Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu (2013). Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklara Yönelik Beslenme Önerileri ve Menü Programları. Ankara: Koza Matbaacılık.