Menü Planlama

Gastronomi Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Menü (mönü), Latince’de Minutus kelimesinden türemiş olup az/küçük anlamında kullanılmıştır. Menü, ilk kez 1541 yılında, Brunswick Dükü Henry tarafından kullanılmaktadır. Dükün, en çok sevdiği yemekleri bir kâğıda yazmasıyla ilk menü doğmıştır. Fransız mutfağının gelişmesiyle birlikte menü kelimesi bir öğünde sunulan yiyeceklerin ayrıntılı listesi anlamında kullanılmaya başlamıştır. Yeme-içme endüstrisinin gelişmesiyle birlikte diğer ülkelerde de menü (mönü) kavramı kullanılmaktadır. Bir bütünün küçük parçacıklar, bölümler ve alt bölümler olarak tanımlanmasına menü denilmektedir. Menü, bir işletmenin yiyecek ve içecek satışı yapılan ünitesinde yiyecek ve içeceklerin isimlerini, açıklamalarını, fiyatlarını belirten ve tüketiciye karar vermede rehberlik eden bir listedir.

Menü planlama; işletmelerin en önemli aşamalarının başında gelmektedir. Menü planlamaya etki eden en önemli etmenler; tüketici grubunun beslenme alışkanlıkları, enerji ve besin öğeleri ihtiyacı (sporcu, çocuk, yaşlılık vb.), özel durumu (diyabet, kalp-damar hastalıkları vb.), yemek yiyen kişi sayısı, mutfak harcamaları, mutfakta kullanılan araç-gereç, personel sayısı, bulunduğu bölgenin iklimi, ve coğrafi özellikleridir. Menü planlama; işletme için güçlü bir pazarlama aracı olmanın yanında önemli bir kontrol aracıdır. İşletmenin, mutfak için satın almadan başlayarak müşteriye sunuma kadar geçen süre içerisinde hammadde seçimi, pişirme yöntemi, kullanım miktarı ve sunulan grubun ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilmesi bakımından önemli yarar sağlayacağı bir planlamadır. İşletmelerdeki müşteri sayısı, işletme maliyeti, çalışan personel sayısına göre menü çeşidi belirlenmektedir.

Mutfak hizmetlerinde, yiyecek ve içeceklerin satın alınmasından tüketicinin masasına gelene kadar birçok ön işlem gerçekleşmektedir. Bu işlemlerin büyük bir kısmını öncelikle menü planlama-uygulama-denetleme ve satışları yükseltme çabaları oluşturmaktadır. Menü planlama; tüketicinin yani hizmet verilen grubun öncelikle psikolojik ve biyolojik doyumunu sağlamalıdır. Aynı zamanda yemek artıklarını en az düzeye indirmekte, maliyetleri kontrol altına alarak tasarruf sağlamakta, satın almayı kolaylaştırmakta ve işletmelerin başarısına büyük ölçüde etki etmektedir. Menü planlama ile menüdeki yemekler; renk, lezzet, yapı ve kıvam bakımından birbirlerini tamamlamakta ve dengeleyici olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bulduk, S. (2018). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık; Bulduk, S. ve Bulduk, E. Ö. (2019). Beslenme ve Sağlık. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; Bulduk, S. ve Aycan, A. (2002). Servis-1. İstanbul: YA-PA Yayınları; Bulduk, S. ve Aycan, A. (2002). Servis-2. İstanbul: YA-PA Yayınları; Cömert, M. ve Keleş, G. (2018). Yönetim Fonksiyonları Çerçevesinde Menü Yönetiminin Değerlendirilmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (3): 323-341.