Brunch Menü

Gastronomi

İngilizce kahvaltı (breakfast) ve öğle yemeği (lunch) kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kavramdır. Brunch kavramının ilk olarak Hristiyanların pazar günleri kiliseye gitmeleri dolayısıyla kiliseden sonra sabah ve öğle yemeklerinin birleştirerek yemeleri sonucu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla genel menü sınıflandırması içerisinde zamana göre menüler içinde yer almaktadır. Brunch menüler, genel olarak hafta sonları 10.00-14.00 saatleri arasında servis edilmektedir.

Orijini İngiltere olan brunch menüler, daha sonra Amerika’da yaygınlaşmaya başladı ve zaman içinde farklı ülkelerde ve farklı kültürlerde değişik şekillerde organize edildi. Örneğin; Çin’de Brunch menü küçük elmalı kurabiyelerin ya da içinde küçük hamurların bulunduğu bir çorbanın yer aldığı bir öğünken Amerika ve Türkiye gibi ülkelerde oldukça büyük kahvaltılar olarak sunulmaktadır. Önceleri üst düzey otel ve restoranlarda sunulan ve yüksek statüyü ifade eden brunch menüler, 1950’lerde yaygınlığını arttırmaya başladı. Hatta bu yıllar arasında brunch özel günler, kutlamalar gibi zamanlarda ailelerin bir araya geldiği, kutlama yaptıkları özel yemek organizasyonları olarak da sunuldu. Sonraki yıllarda hafta sonları daha geç saatlerde kahvaltı ve öğle yemeğinde yer alan menü kalemlerinin birleştirildiği, kişilerin rahatlıkla ve uzun süreye yayarak tükettikleri bir öğün haline geldi. Menüyü tüketenler kahvaltıda servis edilen menü kalemlerinin yanı sıra hafif et ve sebze yemekleri, çorbalar, pate ve terrine gibi atıştırmalıkları da beraberinde tüketebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, Brunch menülerde kahvaltı ile birlikte öğle yemeğinde yer alan yemekler de sunulabilmekle birlikte bu yemekler klasik bir öğle yemeğinde yer alan yemeklerden daha hafif, hazırlanışı daha kolay yemeklerdir. Günümüzde Brunch menülerde fazla sayıda menü kalemi bir arada sunulduğundan açık büfe olarak ve self-servis şeklinde sunulmaktadır. Ancak içecek servisleri garsonlar tarafından yapılabilmektedir. Brunch menüler genel olarak sabit fiyatlı menülerdir ve misafirlerin tüketebileceği yemek sayısı ile ilgili bir sınırlama yoktur. Diğer taraftan, brunch menülerde alküllü ve alkolsüz sıcak ya da soğuk içecekler servis edilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Altınel, H. (2011). Menü Yönetimi ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık; Çiftçi, G. ve Küçükaltan, D. (2015). Mönü Tanımı, Önemi ve Çeşitleri. İçinde; D. Küçükaltan (Editör) Yiyecek-İçecek Servisi (ss. 112-124). Ankara: Beta Basım, Yayım, Dağıtımcılık A.Ş.; Sökmen, A. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Ternikar, F. (2014). Brunch: A history. ABD: Rowman and Littlefield.