Yer Hizmetleri Binası

Havayolu İşletmeciliği Havalimanı Yer Hizmet Sağlayıcısı

Bir havalimanında yerde bulunan uçaklara ve bu uçakla taşınacak yolcu, bagaj ve yükler ile ilgili her türlü işlemi kapsayan hizmetin adı yer hizmetleri olarak adlandırılmaktadır. Bu kapsamda sunulan hizmet türleri şu şekildedir. Havaalanları yer hizmetleri türleri; a) temsil, b) yolcu trafik, c) yük kontrolü ve haberleşme, d) ramp: ramp, kargo ve posta, uçak temizlik, birim yükleme gereçlerinin kontrolü, e) uçak hat bakım: uçak hat bakım, yakıt ve yağ, f) uçuş operasyon, g) ulaşım, h) ikram servis, i) gözetim ve yönetim, j) uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi, şeklinde gruplandırılmıştır.

Bütün bu hizmetler havalimanı terminal binaları ile yer hizmetleri binalarında verilmektedir. Yer hizmetleri firmalarının kendi personellerinin kullandığı yer hizmetleri binalarında genel ve idari işlemlerin yanında sosyal aktivite ve dinlenme alanları bulunmaktadır. Binalarda ayrıca personel, yöneticiler, ortaklar ve paydaşların, bilgi ve taslak görevlerini paylaşmak üzere toplanabilecekleri, ekip arkadaşlığını güçlendirecek ve havalimanının günlük operasyonlarını olumlu etkileyebilecek merkezi bir toplantı alanı bulunmaktadır.

Yukarıda bahsedilen hizmetlerin tamamını veya birkaçını veren işletmelerin A, B veya C ruhsatlarından birine sahip olması gerekmektedir. A Grubu Çalışma Ruhsatı, havaalanlarında, tüm hizmet türlerinin tamamı veya en az yolcu trafik, yük kontrolü ve haberleşme, ramp, kargo ve posta, uçak temizlik, birim yükleme gereçlerinin kontrolü için en az üç uluslararası trafiğe açık havaalanında teşkilatlanarak hava taşıyıcılarına yer hizmeti yapmak üzere yetkilendirilmiş özel hukuk tüzel kişilerine her bir hizmet türü için verilecek çalışma belgelerini kapsamaktadır.

B Grubu Çalışma Ruhsatı, havaalanlarında, hizmet türlerinin tamamını veya bir kısmını kendileri için yapacak hava taşıyıcılarına her bir hizmet türü için verilecek çalışma belgelerini kapsamaktadır. C Grubu Çalışma Ruhsatı ise, havaalanlarında, hizmet türlerinden, temsil, gözetim ve yönetim, uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi, ikram servis ile uçuş operasyon hizmetini yapmak üzere yetkilendirilmiş özel hukuk tüzel kişilerine her bir hizmet türü için verilecek çalışma belgelerini kapsamaktadır.

Özellikle A grubu çalışma ruhsatına sahip yer hizmetleri işletmeleri, havacılık tedarik zincirindeki tüm aktörler ile en çok temas eden ve hizmetleri son müşteriyi etkileyen aktör yer hizmetleri firmalarıdır. Yer hizmetleri firmaları tarafından verilen hizmetler havayolu işletmeleri için de önemli bir maliyet kalemi teşkil etmektedir. İstasyon ve yer hizmetleri maliyetleri, havayolu işletmelerinin havalimanında uçuş faaliyetleri için katlanmak zorunda olduğu maliyetlerin dışında kalan harcamalardır.

Yararlanılan Kaynaklar

Battal, Ü., Kiracı, K., Küçükönal, H., Erdoğan, D., Durmaz, V., Yalçınkaya, A., Ergün, N. ve Sarılgan, A.E. (2018). Hava Taşımacılığı Yönetimi. Eskişehir: Nisan Kitabevi; https://corp.cambodia-airports.aero/en/news/construction-begins-capital%E2%80%99s-new-ground-handling-building, (Erişim tarihi: 09.07.2020); https://www.groundhandling.com/, (Erişim tarihi: 09.07.2020); Wensveen J.G.(2013) Air Transportation A Management Perspective, Yedinci Basım, Londra: Routledge; Yörükoğlu, M., Kayakutlu, G. ve Ercan, S. (2014). Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilgi Sistemleri: Havacılık Yer Hizmetlerinde Uçuş Zamanlaması İçin Bilgi Paylaşım Modeli, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, 7(1).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (2016) Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22).