-
2019
Türkiye’de yemek kültürünü hem akademik hem de popüler bir bakış açısıyla edebiyat, sanat, tarih, antropoloji, arkeoloji, halk bilimi, sosyoloji ve beslenme kültürü pencerelerinden ele alarak inceleyen ilk süreli yayındır. Yılda dört kez yayımlanan Yemek ve Kültürü Dergisi, Çiya yayınları tarafından ilk olarak 2005 yılında yayımlanmaya başlandı. Yemek ve Kültür Dergisi, Çiya Sofrasının kurucusu ve ustası Musa Dağdeviren ve halen derginin imtiyaz sahibi olan Zeynep Dağdeviren tarafından hayata geçirildi. Derginin içeriği aktif bir yayın kurulu tarafından oluşturulmaktadır. Derginin yayın kurulunda kronolojik sırayla Günay Kut, Turgut Kut, Musa Dağdeviren, Turgut Çeviker, Nazlı Pişkin, Özge Samancı, Marie-Hélène Sauner, Semih Özkan, Süleyman Bulut, Evangelina Balta yer aldı. Halen derginin yayın kurulunda aktif olarak Turgut Kut, Günay Kut, Musa Dağdeviren, Evangelia Balta, Özge Samancı, Marie-Helene Sauner ve Süleyman Bulut yer almaktadır. Derginin 50. sayısı 2018 yılında kutlandı. Derginin editörlüğünü ilk olarak Turgut Çeviker yaptı. Begüm Güzeldoğdu bir süre yazı işleri müdürlüğünü sürdürdü. Daha sonra Seçil Yersel, Özge Açıkkol, ve Serap Öztürk editörlük görevini üstlendiler. Derginin editörlüğü halen Demet Elkâtip tarafından sürdürülmektedir.
Derginin yayın politikası Türk mutfağını, Türkiye’nin etkileşimde bulunduğu coğrafyaları ve dünyayı yemek tarihi, yemek antropolojisi ve kültürü açısından incelemek, yemek kültürünü ritüeller ve maddi kültür açısından ele almak, beslenme sisteminin temel taşı olan bitkilerin tarihini etnobotani açısından irdelemek, Türkiye’de ve dünyada tarım ve gıda endüstrisiyle ilgili tarihsel ve sosyolojik çalışmalara yer vermek, kaybolmakta olan yemek kültürünü kayıt altına almak, yeme-içme kültürünün oluşmasında etkin olan sektör çalışanlarının yapısını ele alan özgün çalışmaları teşvik etmek, yeme-içme kültürüyle ilgili arşiv belgelerini gün ışığına çıkarmak, yeme-içme alanında katkıda bulunmuş kişilerle sözlü görüşmeler yapmak ve tarım, beslenme ve yeme-içme kültürü alanında eğitim veren her seviyedeki eğitim ve öğretim kurumlarının akademik çalışmalarını izlemek ve paylaşmaktır. Dergi yemek kültürüyle ilgili olarak edebiyattan sanata, felsefeden sosyolojiye, gıda biliminden halk bilimine farklı disiplinlerdeki çalışmalara yer vermektedir. Yemek ve Kültür Dergisi Türkiye’de yemek kültürü alanında farklı disiplinlerde çalışmalar yapan birçok yazar, sanatçı ve araştırmacıyı bir araya getirdi. Dergi aynı zamanda yeme-içme kültürü alanında uluslararası çalışmalar yapan birçok araştırmacının çalışmalarını da Türkçe’ye çevirerek literatüre kazandırmıştır. Derginin her sayısında Musa Dağdeviren arşiv oluşturması amacıyla Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif adıyla Türkiye’nin yedi bölgesinden araştırmaları sonucunda ortaya çıkardığı yedi tarife yer vermektedir. Ayrıca her sayıda edebiyat ve yemek, sinemada yemek, kitap eleştirisi, yeme-içme sektöründe kilometre taşı olmuş bir işletme sahibi ya da ustasıyla röportaj, mizah ve yemek konuları, dünyada yeme-içme kültürüyle ilgili yabancı dilde yayımlanmış birkaç çeviri ve Türkiye’de yemek kültürüyle ilgili yapılmış tarihsel, sosyolojik, antropolojik, arkeolojik veya halk bilimi açısından birkaç özgün çalışmaya yer verilmektedir.
Referanslar
Yemek ve Kültür Dergisi Yayın Kurulu (2005). Neden Çıkıyoruz?, Yemek ve Kültür Dergileri, 1. İstanbul: Çiya Yayınları; Yemek ve Kültür Dergileri (2005-2019), İstanbul: Çiya Yayınları.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://yemekvekultur.com/hakkimizda/, (Erişim tarihi: 09.09.2020).