Yelkenli Kruvaziyer

Ulaştırma İşletmeciliği Kruvaziyer

Kruvaziyer gemiler seyahat rotası önceden belirlenmiş, açık denizde iki günden fazla kalan ve en az 100 yolcu kapasitesine sahip gemilerdir. Kruvaziyer gemiler, çağdaş kruvaziyerler, okyanus kruvaziyerleri, küçük gemiler, yelkenli gemiler, nehir kruvaziyerleri, feribotlar ve çok amaçlı gemiler olarak sınıflara ayrılmaktadır. Büyüklüklerine göre ise tonilatoları ve yolcu kapasitelerine göre butik, küçük, orta, büyük ve mega olmak üzere sınıflandırılmaktadır.

Bilinen ilk yelkenli ve büyük çaplı gemiler dört yakalı yelkeni bulunan Roma gemileridir. Bu gemilerin ardından Latin yelkeni olarak bilinen üç yakalı yelkenliler Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’nda kullanıldı. Ortaçağ’da yelkenli gemilerde büyük gelişme yaşandı ve kürekle kullanılan gemiler yerini yelkenli gemilere bıraktı. 1800’lü yıllarda Kuzey Amerika’da geliştirilen yeni tip gemi gövdeleri nedeniyle yelkenli gemilerin hızlarını artırma yönünde önemli gelişmeler kaydedildi. Bu bağlamda, yelkenli kruvaziyerler yelkenlerini rüzgardan güç almak için kullanarak deniz taşıtını istenen yönde hareket ettirerek seyirlerini gerçekleştirirler. Yelkenler ana yelkenler ve yardımcı yelkeneler olarak sınıflandırılabilir. Ana yelkenlerin temel işlevi geminin hareketini sağlamak iken, yardımcı yelkenlerin görevi geminin dengesini sağlamak, dönüş manevralarına yardımcı olmak ve ana yelkenlere ek hız kazandırmaktır. Bu gemilerin temel avantajı hareket güçlerinin maliyetli olmamasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte motor ya da buhar gücüne sahip olmayan ilk yelkenli gemilerin rüzgarın yönü ve gücüne bağlı olması ulaşım süresi ve güvenlik açısından çeşitli sorunlara yol açmaktadır.

Yelkenli kruvaziyerlerde gemi rotası üzerinde bulunan destinasyonlar arasında yolcularına konaklama, yeme-içme, alışveriş, eğlence gibi olanaklar sunulmaktadır. Yelkenli kruvaziyerler rüzgar gücünden faydalanırken, teknoloji alanında yaşanan gelişmeler sonucunda bilgisayar kontrolünde hareket etme yeteneğine de sahip olmuşlardır. Rüzgar gücünün gemiyi hareket ettirme kabiliyetinin olduğu durumlarda gemi mürettebatı tarafından yelkenliler kontrol edilmektedir. Yelkenli gemilerde, ayrıca, rüzgarın elverişli olmadığı durumlarda hareketi sağlayacak motorlar da bulunmaktadır. Kruvaziyer gemilerde konaklamanın gerçekleştiği bölüm kamara olarak adlandırılmaktadır. Ortalama bir kamara 14 metrekaredir. Kamaların boyutları gemi türüne göre 85 metrekareye kadar ulaşabilmektedir. Yiyecek içecek hizmetleri ise açık büfe şeklinde olabildiği gibi alakart ya da özellikli mutfaklar şeklinde de sunulabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Gibson, P. (2006). Cruise Operations Management. Oxford: Elsevier; Mancini, M. (2004). A Guide to the Cruise Line Industry. Kanada: Thomson-Delmar Learning; Mill R. C. (2008). Resort Management and Operation (İkinci baskı). New Jersey: John Wiley; The Encyclopedia Americana. (1978). The Encyclopedia Americana (Yirmi dördüncü cilt). Amerika Birleşik Devletleri: Americana Corporation.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Mancini, M. (2004). A Guide to the Cruise Line Industry. Kanada: Thomson-Delmar Learning.