Kruvaziyer

Ulaştırma İşletmeciliği Denizyolu Yolcu Taşımacılığı Kruvaziyer

Kruvaziyer terimi, 1800’lü yıllar boyunca bir destinasyondan diğer destinasyona seyahati tanımlayan gemi yolculuğu olarak kabul edildi. 1960’lı yılların başında transatlantik gemilerin inşası ve ticari olarak kullanılmaya başlanması, 1970’li yıllarda gemi şirketlerinin ve acentalarının kurulması kruvaziyer endüstrisinin ortaya çıkmasına neden oldu. 2000’li yıllardan itibaren kruvaziyer kavramının kapsamı genişledi, gemiler ulaşım aracı olmalarının yanı sıra restoranları, kabinleri, barları, kongre merkezleri, sportif faaliyetleri, eğlence alanları ile yüzen ya da hareketli bir resort olma özelliğine sahip olan turistik ürünlere dönüştü. Kruvaziyer geziler başlangıcından bitişine kadar ulaştırma, konaklama, yiyecek-içecek, rekreasyon, alışveriş gibi faaliyetlerin tek bir pakette toplandığı bir turizm ürünü olarak kabul edilebilmektedir.

Kruvaziyer geziler gemilerin türü, büyüklüğü, kruvaziyer hatlar, rotalar, kruvaziyer turun süresi temelinde sınıflandırılmaktadır. Günümüzde kruvaziyer geziler, golf, alışveriş, sportif faaliyetler, su sporları ve dalış, balayı, gastronomi, müzik ve sanat, ekoturizm gibi yeni temalar çerçevesinde segmentlere ayrılmıştır. Ayrıca gençlere ve çocuklara yönelik farklı hizmetler sunan kruvaziyer şirketler ekonomik açıdan da farklı gelir gruplarına yönelik ekonomik, çağdaş ve premium kategorilerinden oluşan paket turizm ürünleri sunmaktadır.

Kruvaziyer turun süresine göre kruvaziyer geziler kısa ve uzun olarak ikiye ayrılmaktadır. Uzun kruvaziyerler düzenli bir hat üzerinde yedi günü aşan gezintileri kapsamakta olup, kısa kruvaziyerler düzensiz, yedi günden kısa gezintilerden oluşmaktadır. Kruvaziyer gezilerin en önemli yönü turistlere çok farklı ve çok sayıda deneyim sunmasıdır. Turistler gemide yaşadıkları konaklama, yeme-içme, alışveriş, rekreasyonel aktivitelerin, gemi mürettebatı ile yaşadıkları deneyimlerin yanı sıra gemi rotası üzerinde bulunan bir grup destinasyonda turlar, şehir gezileri, kruvaziyer limanda yaşanan deneyimler, şehirdeki alışveriş olanakları, yerel halkla ilişkiler düzeyinde bileşik deneyimler yaşamaktadır.

Referanslar

Gibson, P. (2006). Cruise Operations Management. Oxford: Elsevier; Mill R. C. (2008). Resort Management and Operation (İkinci baskı). New Jersey: John Wiley &Sons.; The Encyclopedia Americana. (1978). Volume 24. ABD: Americana Corporation.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Dowling, R. And Weeden, C. (2017). Cruise Ship Tourism. Londra: CABI.