Kruvaziyer Turizmi

Ulaştırma İşletmeciliği Turizm Çeşitleri Kruvaziyer

Günümüzde gemiler sadece taşımacılıkta kullanılan bir araç değil, yüzen oteller anlamına da gelmektedir. Kruvaziyer turizminde farklı limanlar arasındaki seyahatler, taşınabilir oteller şeklinde gemi üzerine dizayn edilmiş ve kruvaziyer olarak adlandırılan gemilerle gerçekleştirilmektedir.

Kruvaziyer turizmi başlangıcında, 1920’lerde, dünyada sosyal elit kesim tarafından tercih edilen bir seyahat şekliydi. İkinci Dünya Savaşı’nın sonrasında ise insanlar arasında uçakla seyahat etmenin yagınlaşması kruvaziyer turizmine olan ilgiyi azalttı. Buna karşın XX. yüzyılın sonlarında kruvaziyer şirketleri farklı pazar paylarını agresif bir şekilde hedeflediler, daha genç yolcuları çekmiş, uçuşla birlikte kruvaziyer seyahat seçeneği sundular, kruvaziyer gemi kapasitelerini yükselttiler ve bunun yanında gezi sürelerini, güzergahları ve fiyatları değiştirerek önemli bir yol kat ettiler ve kruvaziyer turizmi yeniden olağanüstü bir canlandırdılar. Kruvaziyer turizmi 1980 yılından itibaren ise yıllık yüzde 8 oranında büyüme ile 1997 yılında rekor kırarak tüm dünyada 8,5 milyon yolcuya ulaştı. Kruvaziyer istatistiklerinde farklı kaynaklarda farklı istatistikler bulunabilmektedir. Kruvaziyer turizminde dünya çapında 2017 yılında 25,8 milyon, 2018 yılında ise yaklaşık 28 milyon yolcu yaklaşık 1000 limana kruvaziyer gemilerle seyahat etti. Kruvaziyer turizminin 2016 yılının içerisinde toplam ekonomik etkisi 126 milyar ABD Doları 2017 yılında ise 134 milyar ABD Doları olarak hesaplandı ve kruvaziyer sektörü bir milyondan fazla kişiye istihdam sağladı. Ayrıca 4000 yolcu ve 1670 mürettebata ve çalışana sahip ortalama bir kruvaziyer gemisinin uğradığı limana olan katkısı ortalama 675.995 ABD Doları olarak hesaplanmıştır.

Kruvaziyer turizminde en fazla tercih edilen ve en çok pazar payına sahip bölge olarak Karayipler/Bahamalar pazarın yaklaşık yüzde 35’ini elinde bulundurmaktadır. Bunu sırasıyla Akdeniz ülkeleri, diğer pazarlar, Avrupa, Çin, Avustralya/Yeni Zelanda/ Pasifik, Asya, Alaska ve Güney Afrika takip etmektedir. Kruvaziyer seyahatleri ise en çok Amerika Birleşik Devletler vatandaşları olmak üzere sırasıyla; Çin, Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, İtalya, Fransa, Brezilya ve İspanya gibi ülkelerin vatandaşları tarafından daha çok tercih etmektedir. Özellikle aileler tarafından kruvaziyer seyahatleri çok fazla tercih edilmekle birlikte, gençler arasında da oldukça popüler bir tatil tercihi konumuna gelmektedir. Kruvaziyer turistlerin yarısından fazlası 40-70 yaş aralığındaki turistlerden oluşmakta ve özellikle 18 yaş altı çocuklara sahip aileler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. 2016-2018 yılları arasındaki kruvaziyer seyahatlerin ortalaması yaklaşık yedi gün, yaş ortalaması ise yaklaşık 46 olarak belirlenmiştir.

Kruvaziyer turizmin tercih edilmesinde yeni yerler görme ve keşfetme, rahatlamak, sunduğu hizmet kalitesi ve lüks ile birlikte kruvaziyer gemilerin kendine has donanım ve özelliklerinin turistlere kendini özel ve ayrıcalıklı hissettirmesi, tatil planının kolay olması, farklı limanlardan ve ülkelerden oluşan seyahat planlaması ile birlikte destinasyon çeşitlerinin fazla olması, eğlence ve farklı rekreatif olanaklar gibi birçok faktör etkili olmaktadır. Ayrıca kruvaziyer turizmi, diğer seyahat türlerinin beraberinde getirdiği sorunlar olmadan, seyahatçilere kısa zamanda çeşitli yerler görme ve kruvaziyer gemiler, kendine yeten ve içerisinde tatilde ihtiyaç duyulan birçok imkânı sunmaktadır. Özellikle yüksek kalite yiyecek-içecek ürünleri ile kendine has eşsiz bir hizmete sahip olan kruvaziyer gemilerde insanlar genellikle aynı anda tatile başlayıp aynı gün tatillerini bitirebilmektedir.

Referanslar

CLIA (2018). 2018 Global Passenger Report. Cruise Lines International Association. https://cruising.org/-/media/research-updates/research/clia-global-passenger-report-2018.pdf, (Erişim tarihi: 31.12.2019); Dowling, R. K. (2006). The Cruising Industry in Cruise Ship in Tourism (Editör: Dowling, R. K.). Wallingford: CABI.; FCCA (2018). 2018 Cruise Industry Overview. The Florida-Caribbean Cruise Association. https://www.f-cca.com/downloads/2018-Cruise-Industry-Overview-and-Statistics.pdf, (Erişim tarihi: 31.12.2019); Johnson, D. (2002). Environmentally Sustainable Cruise Tourism: A Reality Check, Marine Policy, 26: 261–270.