Deluxe Kruvaziyer

Ulaştırma İşletmeciliği Kruvaziyer

XX. yüzyılın başlarında turizm terminolojisi; turistlerin seyahat ettiği gemi sınıfını ifade etmek için kullanılmaya başlanan; XVII. yüzyılda genel olarak denize açılmak eylemini tanımlayan kruisen/cruise kelimesi ile tanışır. Türkiye’de kruvaziyer kelimesi ile tanımlanan bu kavram, günümüzdeki anlamına yakın şekilde kullanılsa da, bu dönemde kıyı turizmini tercih eden turistlerin ulaşımını sağlayan ve sınırlı bir hizmet kalitesine sahip yolcu gemilerini ifade etmek için kullanılır. XXI. yüzyılın başında ise geleneksel turizm aktivitelerine alternatif arayan ve gün geçtikçe sayıları hızla artan bir turist popülasyonu için kruvaziyer kavramı, birden çok limana ulaşmak için bir ulaşım aracı olarak kabul edilmekten çıkan; neredeyse başlı başına birer destinasyon sayılabilecek hizmet çeşitliliği ve çekiciliğe sahip gemileri ve bir turizm çeşidini tanımlar hale gelmiştir.

Sadece kruvaziyer gemi sınıfında çalışabilmesi için eğitilen personel, şef, yönetici ve benzeri insan gücü, çeşitli akademik çalışmalar, sertifikalar ve kurslar ile sağlandıkça ve teknolojinin yardımıyla daha dayanıklı, yüksek kapasiteli gemiler inşa edildikçe sağlanan hizmet standardı hızla yükseldi ve bu sayede deluxe kruvaziyer kavramı gelişti. Turizm sektöründe ve özellikle kruvaziyer turizminde verilen hizmetlerin derecelendirilmesi yapılırken kullanılan deluxe kavramı, standardın bir hayli üstünde sağlanan turizm olanaklarını ifade eden bir sıfat niteliği taşır. Latince luxus, Fransızca de luxe, İngilizce luxury/deluxe kelimeleri; ölçüsüzlük, aşırılık, bereket anlamlarında kullanılır. Deluxe kruvaziyer sınıfında, bahsi geçen şatafatlı hizmetler gün boyu kesintisiz olarak devam eder. Turistlerin beğenisine birçok rota, gemi ve tema seçeneği sunulur.

Günümüzde deluxe kruvaziyer kavramı turistler tarafından; kumarhane, birinci sınıf (fine-dining) restoran, havuz, SPA-masaj salonu, gece kulübü ve çok çeşitli diğer gösterişli hizmetlerin kalifiye personel tarafından sunumu ile sağlanan prestij ve başlı başına deniz/okyanus yolculuğunun imajı nedeniyle değerli görülür. Yöneticiler açısından rekabet ortamında söz sahibi olacak öncü stratejilerin geliştirilmesi ve karadan uzak bir ortamda verilen üstün hizmetin denetlenmesi önemlidir. Bilim insanları açısından ise sektörün sürdürülebilirliği; deluxe kruvaziyer kavramının nasıl anlamlandırıldığını ortaya koyar.

Yararlanılan Kaynaklar

Gibson, P. (2006). Cruise Operations Management. Burlington: Elsevier; Kozan, G. Y., Özdemir, S. S. ve Günlü, E. (2014). Turizm Yazınında “Deniz Turizmi”nin Olgusal Gelişimi, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi, 6 (2): 115-129; Loureiro, S. M. C., Japutra, A. ve Kwun, D. (2019). Signalling Effects on Symbolic Status and Travellers’ Well-Being in the Luxury Cruise Industry, International Journal of Tourism Research, 21 (5): 639-654; Papathanassis, A., Lukovic, T. ve Vogel, M. (2012). Cruise Tourism and Society. Bremerhaven: Springer.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Dowling, R., Weeden, C. (2017). Cruise Ship Tourism. Oxon: CABI.