Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi ve Teknoloji Parkı
Müze Endüstri Müzesi
(Eskişehir, 1997 - )
-
2020
16. 12. 1997 tarihinde Eskişehir Valiliği’nin öncülüğünde; Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Birinci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı, Anadolu Üniversitesi, Alp Havacılık ve Eti gibi bazı sivil ve kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğiyle İl Çevre Koruma Vakfı tarafından Havacılık Parkı ve Tayyare Müzesi olarak açıldı ve işletilmeye başlandı. 28. 05. 1999 tarihinde kapalı sergi salonu hizmete girdi. Vakfın 31. 12. 2005 tarihinde kapatılması sonucu müzenin işletilmesi 01. 02. 2006 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na devredildi. 2007 yılında Eskişehir Hava Müze Komutanlığı adı altında personel ataması yapıldı fakat Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın İstanbul ve Ankara’daki müzeleri gibi birinci sınıf müze statüsü kazanmadı. 22. 09. 2011 tarihinde Birinci Hava Kuvveti Komutanlığı ile Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılan devir protokolü ile Anadolu Üniversitesi’ne devredildi. Kurulduğu yıldan Anadolu Üniversitesi’ne devrine kadar tabelasında müze ibaresi bulunmasına rağmen hiçbir zaman resmi müze statüsü kazanmadı. Günümüzde Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı adı altında faaliyetlerine devam etmektedir. Yaklaşık 39 bin metrekare arazi üzerinde kurulan Havacılık Parkı’nın 37.500 metrekaresi Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’ne aittir.
Devrinden sonra Anadolu Üniversitesi öncelikle çevre düzenlemesini, elektrik, su ve doğalgaz gibi altyapı sistemlerini yeniledi ve koleksiyona yeni havaaraçları dâhil edilmesini sağladı. 2015 yılının başında Havacılık Parkı’nın misyonu, misyon kapsamındaki odak noktası ve hedef kitlesi yeniden belirlendi, çalışma yönergesi hazırlandı ve buna göre yönetim ve danışma kurulları oluşturuldu. Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı temel olarak; kent, bölge ve ülke insanlarına havacılık sevgisini aşılamak, havacılıkla ilgili alanlarda bilgi birikimlerini artırmak ve havacılığın gelişimine destek olmalarını sağlamak amacıyla havacılığa ilişkin konularda eğitsel programlar geliştirip bilim iletişimi gerçekleştirmeyi hedefliyordu. Bilim iletişimi faaliyetlerinin odak noktası çocuklar ve gençlerdi. Hava araçlarının nasıl uçtuklarını, motor ve pervane gibi sistemlerin nasıl çalıştıklarını çocukların yaşayarak, deneyerek, şaşırarak, meraklanarak ve eğlenerek öğrenmeleri sağlanıyordu. Basit ev aletleri ve geri dönüşüm malzemelerinin kullanıldığı etkinlikler, parkın kapalı hangar bölümünde gerçekleştiriliyordu. Hangar bölümünde ayrıca havaaraçlarının nasıl uçtuklarını göstermeye yönelik ziyaretçilerin kendi kendilerine etkileşecekleri deney setleri de bulunuyordu.
Parkta askeri ve sivil havaaraçları ile bunların bazı parçaları da sergileniyordu. Örneğin Türk Yıldızları Akrotimi’nin kullandığı uçak tipi yeni boya paterni ile sergide yer alıyordu. Öte yandan park, AN2 uçağının Türkiye’de sergilendiği tek yerdi. Türk Hava Kurumu paraşütçülerinin çoğunu yıllarca bu uçak tipi ile yetişirdi. Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı 2016 yılında, RF-84F Thunderflash uçağı gövdesini ve markalamalarını aslına uygun olarak restore ederek bir ilke imza attı. Uçağın üzerindeki boya özel zımparalama teknikleri ile sökülerek alüminyum alaşımlı gövde büyük bir titizlikle parlatıldı. Sonrasında uçağın tüm işaret ve markalamaları tarihsel açıdan doğru ve gerçeğine uygun bir şekilde tekrar yapıldı. Restorasyon projesi dünya genelindeki havacılık tutkunlarından büyük ilgi gördü. Havacılık Parkı’nın yönetimi ve işletmeciliği Aralık 2020 tarihi itibariyle Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’ne devredildi. Tepebaşı Belediyesi’nin Twitter üzerinden Adını sen koy sloganı ile başlatılan anketin sonucunda alanın yeni adı Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi ve Teknoloji Parkı oldu.
Referanslar
Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı (2019). Belge Arşivi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı.