Uzak Komşu, Yakın Anılar - Türkiye - Polonya İlişkilerinin 600 Yılı Sergisi

Etkinlik Sergi

(İstanbul, 07 Mart – 15 Haziran 2014)

Osmanlı İmparatorluğu ve Polonya Krallığı’nın XV. yüzyılın başlarından XVII. yüzyılın sonlarına kadar olan ilişkilerini ortaya koyan eserlerin yer aldığı sergidir. Sergi, Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yıldönümü kutlamaları münasebetiyle gerçekleştirilen etkinliklerin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Türkiye ve Polonya Cumhurbaşkanları himayelerinde düzenlenen sergi, Türkiye Dış İşleri ve Kültür Bakanlıkları tarafından desteklendi ve 07. 03. – 15. 06. 2014 tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyarete açıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Sakıp Sabancı Müzesi’nin ortak çalışmalarıyla gerçekleştirilen sergide 309’u Polonya’dan, o39’u Türkiye’den olmak üzere toplam 348 eser sergilendi. Sergide, Polonya’nın çeşitli müze, arşiv, kütüphane, kilise ve manastır koleksiyonları ile Türkiye’den Türk İslam Eserleri Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ve Sakıp Sabancı Müzesi’nden seçilen koleksiyonlar yer aldı.

Uzak Komşu, Yakın Anılar Sergisi, Türkiye-Polonya ilişkileri bağlamında üç dönem halinde düzenlendi. Birinci dönemde XV. yüzyılda başlayan ve XVII. yüzyıla kadar iki ülke arasında gelişen ilişkiler ele alınırken, ikinci (bölümde) dönemde Osmanlı İmparatorluğu ile Polonya Krallığı arasındaki kırılma noktasını gösteren II. Viyana Kuşatması’na odaklanılmaktadır. Serginin üçüncü bölümü ise Viyana Kuşatması’ndan sonraki tarihsel süreci ortaya koymaktadır. Belge, harita, tablo, padişah ve önemli kişiliklerin şahsi eşyaları ve basılı materyallerle yaklaşık 300 yıllık zengin bir tarihi sürecin sunulduğu sergi, aynı zamanda kültür ve sanat alanında birçok yan etkinliği de içermektedir. Bu bağlamda sergi, XV. yüzyılın başlarından itibaren başlayan Osmanlı İmparatorluğu-Polonya Krallığı'nın diplomatik ilişkileri süreci kapsamında ticari malzemeler, sınır savaşları ve ülkelerarası ilişkileri kapsayan aşamaları yansıtan dokümanlarla birlikte Viyana Kuşatması’na kadar olan dönem çok yönlü bir şekilde sunuldu. Sergi, özellikle Osmanlı İmparatorluğu-Polonya ilişkilerinin zirvede olduğu XVII. yüzyıla ait politik ve kültür-sanat ortamını yansıtan eşyalarla birlikte döneme ilişkin tablo, kitap, gravür, çini ve tekstil malzemeleri ile bu dönemi yansıtması açısından önem kazanmaktadır. Sergide ayrıca 600 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nda Müslüman olarak Türk ismini alan Polonya asıllı paşalar, ressamlar ve müzisyenlerle ilgili bilgi, belge ve eşyalar yer aldı. Serginin açılışı iki ülke cumhurbaşkanları tarafından yapıldı ve iki ülke arasında 600 yıldır süregelen ilişkilerin devam ettirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Sergilenen eserler daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sakıp Sabancı Müzesi tarafından kitap haline getirilerek ilgililerin beğenisine sunuldu. Kitabın editörlüğü Ayşe Anadol tarafından yapıldı ve Türkçe olarak basıldı.

Yararlanılan Kaynaklar

“Uzak Komşu Yakın Anılar – Türkiye ile Polonya İlişkilerinin 600 Yılı” Sergisi Başladı, (2014). https://www.polonyadan.com/2014/03/12/uzak-komsu-yakin-anilar-turkiye-ile-polonya-iliskilerinin-600-yili-sergisi-basladi/, (Erişim tarihi: 7.11.2019); Özlü, N. (2014). Tarih Sergileri, Uzak ve Yakın Tarihin Temsili. Toplumsal Tarih Dergisi. 245: 8-11; Sakıp Sabancı Müzesi. (2019). Uzak Komşu Yakın Anılar, https://www.sakipsabancimuzesi.org/tr/sayfa/sergiler/uzak-komsu-yakin-anilar-turkiye-ile-polonya-iliskilerinin-600-yili, (Erişim tarihi: 07.11.2019); Anadol, A. (2014). Uzak Komşu Yakın Anılar, Türkiye Polonya İlişkilerinin 600. Yılı. İstanbul: Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sabancı Müzesi Yayını.