Uygulamalı Eğitim

Kavram Eğitim

Turizm eğitimi, öğretim yöntem ve teknikleri açısından teorik bilgilerin bireylere kazandırılmasını amaçlayan kuramsal eğitim ve öğrenilen teorik bilgilerin uygun alanlarda pratiğe döküldüğü uygulamalı eğitim olmak üzere iki çeşide ayrılmaktadır. Uygulamalı eğitim öğrencilerin sektörün ihtiyaçları doğrultusunda mesleki bilgi, beceri ve yeteneklerini gerçek zamanlı uygulamalarla kazandıkları ve geliştirdikleri, kuramsal ve teorik bilgilerini bu uygulama imkânları ile birleştirdikleri eğitim öğretim faaliyetlerini kapsayan bir süreçtir. Uygulamalı eğitimin merkezinde öğrenci vardır ve her öğrencide tam öğrenmeyi gerçekleştirmek temel amaçtır. Uygulamalı eğitim sürecinde eğitmen konu ile ilgili teorik bilgiyi verir, aşamalar halinde kendisi konu uygulamasını gerçekleştirir, sonrasında uygulamayı öğrencilere yaptırır ve uygulama esnasında öğrencilere dönüt vermektedir.

Uygulamalı eğitim öğrencilerin iş yaşantılarında karşılaşabilecekleri durumların bir ön hazırlığı niteliğindedir. Uygulamalı eğitim alan öğrenciler gerçek iş yaşantısını deneyimleme ve tanıma imkânını bulurlar. Mesleki becerilerin öğrencilere kazandırılmasında uygulamalı eğitimin önemi büyüktür. Uygulamalı eğitim öğrencilerin sektöre girmeden önce deneyime sahip olmalarını sağlayarak onları iş yaşantılarında ilerlemelerini ve başarılı bir kariyer sürdürmelerini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, uygulamalı turizm eğitimi alan öğrenciler eğitimleri sırasında sektöre hazırlandıkları için sektörde karşılaşabilecekleri sorunları da kolaylıkla aşabilmektedir. Uygulamalı eğitim kapsamında uygulama alanları, eğitim programında yer alan uygulamalı dersler ve eğitmen niteliği ön plandadır.

Uygulamalı eğitimde uygulama olanakları, eğitim kurumlarında uygulamalı derslerin gerçekleştiği ve öğrencilerin iş yaşamı hakkında deneyime sahip olmalarını amaçlayan, iş yaşamlarının bir canlandırma alanları olarak tanımlanmaktadır. Sektöre bir ön hazırlık niteliği taşıyan uygulamalı turizm eğitiminde bu ögelerin tam ve donanımlı olması gerekmektedir. Uygulamalı eğitimlerin verimli bir şekilde yürütülebilmesi için eğitim kurumlarında uygulama birimlerinin, ekipmanların, malzemelerin ve finansal kaynakların yeterli seviyede olması gereklidir. Ayrıca, uygulamalı eğitim veren personelin teorik bilgisinin yanında sektör deneyiminin olması, bu deneyimi eğitimle bütünleştirmesi öğrencilere büyük katkı sağlanmaktadır. Uygulama olanakları ya da eğitimi yetersiz kurumlarda öğrencilerin sektöre uyum sağlamaları gecikmektedir. Turizm eğitimde yer alan uygulamalı eğitim öğrencilerin dönem içinde aldıkları uygulamalı dersler ve dönem sonlarında yaptıkları stajlar aracılıyla gerçekleştirilmektedir. Uygulamalı bir alan olan turizmde uygulamalı derslerin ağırlıkları eğitim programlarında oldukça fazladır. Çünkü uygulamalı eğitim turizm eğitiminin önemli bir parçasıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Soybalı, H. H. ve Bayraktaroğlu, E. (2013). Türkiye’de Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Kurumların Uygulama Olanaklarının Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 24 (2): 185-199; Soybalı, H. H., Gökçe, F., Özer, G., Gökçe, Y. ve Korkut, (2017). Otellerde Uygulama Eğitimi Alan Öğrencilerin Uygulama Sonrası Görüşleri: Afyon Kocatepe Üniversitesi Örneği, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1: 43-65; Yeşiltaş, M., Öztürk, Y. ve Hemmington, N. (2010). Tourism Education in Turkey and Implications for Human Resources, Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 21 (1): 55-71.