Uluslararası Türk-Yunan Dostluk Kültür ve Turizm Festivali
(Güzelyurt, Aksaray, 1990 – 2016)
-
2020
1924 büyük nüfus mübadelesi ile göç eden taraflar arasında kültürlerarası etkileşimi sağlamak, dostluğu geliştirmek amacıyla Güzelyurt ilçesinde gerçekleştirilen bir dostluk festivalidir. Türklerin eski adıyla Gelveri, Yunanların Kalvari dedikleri Güzelyurt ilçesi; Aksaray ili sınırları içerisinde Kapadokya bölgesinde bulunan bir yerleşim yeridir. Güzelyurt ilçe merkezinde ve ilçeye bağlı köy ve kasabalarda 1924 büyük nüfus mübadelesine kadar yoğunlukla Yunan nüfusunun yaşadığı bilinmektedir. Gerçekleştirilen büyük nüfus mübadelesi ile bölgeden Yunanistan’a göç eden Yunanların çoğunluğu, Yunanistan Kavala’nın yaklaşık 11 kilometre doğusunda Nea Kalvari (Yeni Kalvari) adında yeni bir yerleşim yeri kurarak buraya yerleştiler. Bölgede yaşayan Yunanlar, geldikleri topraklara duydukları özlemle Güzelyurt ve civarına ilk olarak 1986 yılında grup olarak gezi düzenlemeye başladılar. Bu geziyi 1987, 1988 ve 1989 yıllarında gerçekleştirilen geziler takip etti. Bu geziler neticesinde gelişen ilişkiler sayesinde Uluslararası Türk-Yunan Dostluk Kültür ve Turizm Festivali düzenleme kararı alındı ve festival ilk olarak 1990 yılının yaz mevsiminde Güzelyurt ve Ihlara meydanlarında, Güzelyurt Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleştirildi. Düzenlenen ilk festivalin gerçekleştirilme amaçlarından bir diğeri de Yunanların 390 yılında ölen, Ortodoks mezhebinin kurucularından olan Gregorius Teologos’un 1600. ölüm yıldönümünü memleketi olan topraklarda kutlama isteği olduğu belirtilmektedir.
Festival ikinci kez altı yıl ara ile 1996 yılında düzenlendi. 2006 yılının Temmuz ayında festival ile ilgili Türk ve Yunan taraflar arasında bir protokol imzalanmasının ardından festival üçüncü kez 2007 yılında gerçekleştirildi. Daha sonra 2010, 2011 ve 2016 yıllarında gerçekleştirilen festival toplamda altı kez düzenlendi. Festivale katılan Yunanların çoğu Güzelyurt halkının evlerinde misafir edildi. Bölgeden göç eden Yunanlardan bazıları göç öncesi ailelerinin yaşadıkları evlerde konakladılar. Festivalde Yunanistan’dan gelen müzik ve dans grupları ve Türkiye’den müzik ve dans grupları sahne almaktadır. 2016 yılında gerçekleştirilen festival hariç diğer tüm festivallere Yunanistan’a göç eden Yunanların ve yakınlarının katılımı gerçekleşti.
Festival kültürlerarası etkileşimi artırmakta, Türk ve Yunan halkları arasındaki dostluğu geliştirmektedir. Kapadokya Bölgesi’nde bulunan Güzelyurt ilçesi ve civarının tanınırlığının artmasında festival önemli bir rol oynayabilir. Festivalin daha büyük çaplı düzenlenebilmesi ile bölgeye olan turizm talebinin artması sağlanabilir. Festivalin ilk gerçekleştiği yıl olan 1990 yılından günümüze sadece altı kez düzenlenen festivalin düzenli aralıklarla yapılması bölgenin tanınması açısından daha faydalı olacaktır.
Referanslar
https://guzelyurt.bel.tr/haber/23_festivalimiz-muhtesemdi., (Erişim tarihi: 20.03.2020); Iosifidis K. A. ve Ozdil O. (2014). Kapadokya’nın Tarihi Kentleri Gelveri’den Nea Karvali’ye Tarihi Kesitler 1500-1925, Kavala: Konstontinos Politakis; Iosifidis K. A. ile 2020 yılında yapılan telefon görüşmesi. (Görüşen: F. Pektaş).