Uludağ Alanı Hakkında Kanun

Hukuki Alanına Giren Konular Yasa

7432 sayılı “Uludağ Alanı Hakkında Kanun” 18 Ocak 2023 tarihinde kabul edilerek 26 Ocak 2023 tarihli 32085 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanmış ve aynı gün yürürlüğe girmiştir. Temel amacı; doğal ve turistik değerleriyle ön plana çıkan Uludağ Alanı’nın, doğal sit alanları ve diğer koruma alanlarıyla birlikte jeolojik ve biyolojik varlıklar ile su kaynakları gibi değerlerin korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesiyle ilgili prosedürlerin ve esasların belirlenmesini sağlamaktır. Uludağ Alanı, bu kanuna ekli olan harita ve koordinat listesinde yer alan sınırlarla tanımlanan ve bu kanun çerçevesinde Uludağ Alan Başkanlığı’nın yetki ve sorumluluklarının bulunduğu bölgeyi ifade etmektedir. Uludağ Alanı’ndaki her türlü aykırı uygulamanın düzeltilmesi, bu uygulamalara dair yapı ve tesislerin yıkılması veya yıktırılması yetkisi Başkanlığa aittir. Uludağ Alan Başkanlığı 26 Ocak 2023 tarihinde 32085 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 117 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulmuştur.

Uludağ Alanı’na girişin kontrolü ve güvenliğinin sağlanması kritik bir öneme sahip olduğundan dolayı; ulaşım, giriş denetimi, alan güvenliği, park yeri düzenlemeleri ve ziyaretçi merkezlerine ödenecek ücretler gibi unsurların yönetmelikle düzenleneceği ve bu yönetmeliğin Başkanlık tarafından çıkarılacağı ifade edilmiştir. Ayrıca Uludağ Alanı’ndaki korunması gereken, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin yapılacak her türlü plan, proje, uygulama ve işlem Uludağ Alan Komisyonu’nun alacağı kararlar doğrultusunda gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Komisyon üyelerinin ne şekilde belirleneceği, görev ve çalışma esasları kanunun beşinci maddesinin üçüncü bendinde hüküm altına alınmıştır.  Kanuna göre; Uludağ Alanı’nda gerçekleştirilecek uygulamaların; mevcut planlar, geçiş dönemi koruma esasları ve kullanım koşulları çerçevesinde Uludağ Alan Komisyonu’nun kararlarına göre icra edileceği, ayrıca; alan içerisinde her türlü aykırı uygulamanın ortadan kaldırılması ve bu tür yapı ve tesislerin yıkılması ve yıktırılması yetkisinin de Uludağ Alan Başkanlığı’na ait olduğu ifade edilmiştir. Kanuna göre; Uludağ Alanı sınırları içindeki taşınmaz mallar ile tesislerin de Uludağ Alan Başkanlığınca, onaylı uygulama imar planına göre hazırlanacak projelerin gerçekleşmesi için kamulaştırılabileceği belirtilmiştir.

Uludağ Alanında tarihi dokuya yönelik alınan tedbirlere uymayanlara verilecek cezalar kanunun dokuzuncu maddesinde beş bent halinde düzenlenmiştir. Aynı maddenin beşinci bendinde de verilen idari para cezalarının Başkanlık tarafından uygulanacağı, bu cezalara karşı idare mahkemesinde dava açılabileceği belirtilmiştir.

Bu kanuna dayanılarak çıkarılan “Uludağ Alan Planlarının Hazırlanması ve Yürürlüğe Konulmasına İlişkin Yönetmelik” 32188 sayılı Resmi Gazete ‘de 12 Mayıs 2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/19.5.117.pdf, (Erişim tarihi: 24.09.2024); https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.7432.pdf, (Erişim tarihi: 24.09.2024); https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat, MevzuatNo=7432&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5, (Erişim tarihi: 24.09.2024).