Turkey Home

Kamu Kurumu Kavram Kültür ve Turizm Bakanlığı Üretim Yönetimi ve Pazarlama

(2014 - )

Türkiye markası, kültür ve turizm de dâhil olmak üzere pek çok üründen oluşmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bunun bilincinde olarak, güncel gelişmeler ve eğilimler doğrultusunda yeni bir iletişim paradigması geliştirdi. Tek sesli ve bütüncül bir tanıtım için vizyoner bir bakış açısı sağlamayı hedefleyen bu paradigma, Türkiye’nin kültürel ve turistik zenginliğini bir pazarlama karmaşası olmaktan çıkarıp Türkiye markasının itici gücü olarak konumlama gayesindedir. Bu, iletişimde sadeleşme anlamına gelmektedir. Türkiye her alanda birçok değere sahip, çeşitliliği zengin bir ülkedir. Bu anlamda kıtasal özelliklere sahiptir. İşte bu çeşitliliği insanla buluştururken sade ve anlaşılır bir yöntem izleyip insanları söz konusu zenginliğin karmaşasından çekip çıkarmak önemlidir. Türkiye tanıtım yol haritası 2015 yılının Tanıtma Genel Müdürlüğü'nün strateji belgesinde ifade edildi.

Bu yol haritası doğrultusunda ve daha önceki kampanyalardan edinilen tecrübeler, sektörle ve akademi ile yapılan çalışmalar ve algı imaj araştırmaları neticesinde elde edilen bilgiler göz önüne alınarak Tanıtma Genel Müdürlüğü, yaratıcı bir fikirle dünya gündemini kısa süreliğine meşgul etmek yerine, stratejik bir fikri sürekli ve tutarlı bir şekilde kullanıp insanların zihninde Türkiye’yi olumlu bir kavramla eşleştirme yolu ile tanıtım çalışmaları yapmaya karar verdi. Bu kapsamda; Türkiye’nin bir turizm destinasyonu olarak sahip olduğu mevcut sempatiyi korumak için Türkiye lale logosunu kullanmaya devam eden ve tarih boyunca onlarca uygarlığın mirasçısı ve misafirperverliği ile tanınan insanların vatanı olan Türkiye’yi “ev” ve “yurt” kavramları ile özdeşleştiren, marka çalışması ve turizm diplomasisi amaçlarını ön planda tutan bir kampanya yaratıldı.

Tanıtım çalışmalarının gittikçe artan bir hızda dijital ve sosyal medyaya kaydığı gerçeğinden hareketle, 2014 yılında küresel düzeyde başlatılan Turkey Home kampanyası küresel, bölgesel, ekonomik ve siyasi sorunlar, dünyadaki trend ve uygulamalar ile turist tercihleri araştırmalarının sonuçları göz önüne alınarak Tanıtma Genel Müdürlüğü’nün imaj/algı yönetimi stratejisi çerçevesinde çeşitlendirilerek sürdürüldü.

Bu kapsamda kampanya; medya paylaşımları, içerik üretimi ve veri toplama/değerlendirme süreçlerinin birbirini beslemesi ve geliştirmesi stratejisi temeline dayalıdır. Sosyal ve dijital medyada paylaşılan içeriklere ilişkin veriler detaylıca raporlanarak dijital iletişim stratejisini oluşturmakta ve buna göre çeşitli medya mecralarında yeni paylaşımlar yapılmaktadır.

Böylelikle güncel, teknolojik ve sosyolojik etmenler göz önünde bulundurularak hedef kitlenin temel ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda içerik üretilerek, doğru zamanda doğru kişiye doğru içeriğin iletilmesi amaçlandı.

Yararlanılan Kaynaklar

Çelik P., Topsakal Y. ve Yüzbaşıoğlu N. (2017), Destinasyon Tanıtımı ve Pazarlamasında Sosyal Medya: Turkey Home Örneği, Journal of Human Sciences, 14(2): 1070-1081. Hometurkey.com (2017), Turkey Home, https://hometurkey.com, (Erişim tarihi: 09.09.2017); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2015). Strateji Raporu. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü; Kültür ve Turizm Bakanlığı (2016a). Tanıtma Genel Müdürlüğü Pazarlama Hedefleri ve İletişim Stratejileri, http://tanitma.kultur.gov.tr/TR,22914/pazarlamahedefleri-ve-iletisim-stratejileri.html, (Erişim tarihi:09.09.2016); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2016b). Tanıtma Genel Müdürlüğü Tanıtma Bülteni (2016 Kasım), http://www.tanitma.gov.tr/Eklenti/49310,bultensayi9pdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 08.09.2017); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2017), “Tanıtma Genel Müdürlüğü Tanıtma Bülteni (2017 Ağustos), http://kongre.tanitma.gov.tr/bulten/sayi12/index.html#p=2, (Erişim tarihi: 08.09.2017); Sancar G.A. (2017). Turizm Diplomasisi Kapsamında Yer Markalama: Turkey Home Kampanya Analizi, Selçuk İletişim, 9: 89-108.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kültür ve Turizm Bakanlığı; Tanıtma Bülteni, Tanıtma Genel Müdürlüğü.