Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi

Müze Sanat Müzesi

(İstanbul, 1984 - )

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak kurulan müzenin kurulduğu yapı, II. Bayezid tarafından yaptırılan cami ve külliyeye ait, 1506-1508 tarihli medresedir. Medrese, merkezi dershaneyi üç taraftan çevreleyen 19 odadan oluşmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği restorasyonun ardından bina Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi adıyla ziyarete açıldı.

Müze seksiyonları yazı çeşitlerine göre sınıflandırılmıştır. Zengin bir koleksiyona sahip olan müzede hat sanatının en seçkin örnekleri olan 3.638 adet eser bulunmaktadır. Müze koleksiyonu, kûfî mushaflar, risâleler, Hint, Mağrib yazma eserleri ve levhalar, nesih mushaflar, ahþap oyma, muhakkak mushaflar ve sülüs levhalar, ta‘lik yazmalar ve levhalar, sülüs ve aynalı yazılar, istifli yazı, sülüs mushaflar, tuğralar, hattat padişahların eserleri, sülüs ve muhakkak yazmalar, icâzetler, hilyeler, işleme yazılar, kadın hattatların eserleri ve meşklerden oluşmaktadır. Yazma ve levha eserlerin yanında taş, cam, kumaş, maden gibi malzemeler üzerine yazılmış hat eserleri ile makta‘, kalemtıraş, mühre, kamış kalem, makas gibi hat gereçleri ayrıca ebrulu cilt örnekleri de sergilenmektedir. Müzede Mustafa Dede, III. Murad, Hâfız Osman, Yedikuleli Seyyid Abdullah, III. Ahmed, Kâtibzâde Mehmed Refî, Mahmud Celâleddin, II. Mahmud, Sultan Abdülmecid, Râkım Efendi, Ali Haydar Bey, Vahdetî Efendi, Kazasker Mustafa İzzet, Mehmed Şefik Bey, Mevlevî Zeki Dede, Mehmed İzzet Efendi, Sâmi Efendi, Sultan II. Abdülhamid, Hasan Rızâ, Mehmed Nuri, Kâmil Akdik, Necmeddin Okyay, Hamit Aytaç gibi hat sanatçılarının eserleri yer almaktadır. Müzede yer alan en erken tarihli eser, IX.-X. yüzyıllara tarihlenen Mehmed bin İdrîs’e ait kûfî mushaftır. Müze koleksiyonunda bulunan diğer eserler, tılsımlı gömlek ve başlık, Hz. Muhammed ve Hz. Ali minyatürlü kumaşlar, tarikatlara ait şecere, hüccet, ilmühaber, berat, temessuk-senet, ibrânâme, vakıf teftişi gibi belgeler ile dershane odasında yer alan kutsal emanetlerdir. Müze bahçesinde Ahmet Ziya Bey tarafından yapılmış iki adet güneş saati bulunmaktadır.

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, kapsamlı koleksiyonuyla dünyada ve Türkiye’de hat sanatları üzerine ilk ve tek müze olma özelliğini taşımaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akçan, A. (2010). (TURBAN) Miras-Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Koleksiyonu’ndan Seçmeler, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti. İstanbul: Ajansı Yayınları; Özsayıner, Z. C. Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi https://cdn.islamansiklopedisi.org.tr/dosya/41/C41013509.pdf, (Erişim tarihi: 14.06.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, http://www.istanbulkulturturizm.gov.tr/TR-165669/turk-vakif-hat-sanatlari-muzesi.html, (Erişim tarihi: 14.06.2019).