Türk Pusat Geleneksel Türk Okçuluğu ve Savaş Aletleri Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Altındağ, Ankara, 2019 - )

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Kale Mahallesi’nde bulunmaktadır. Türk Pusat Geleneksel Türk Okçuluğu ve Savaş Aletleri Müzesi, özel müze statüsünde olup, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Muhiddin Uyanık tarafından kuruldu. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü tarafından denetlenmektedir. Muhittin Uyanık, müzeyi çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir şekilde düzenlettirmiştir. Yaklaşık sekiz yıllık çalışmaların sonucunda müze, 15. 06. 2019’da faaliyete geçti.

Müze binasının, Geç Osmanlı döneminde inşa edildiği bilinmektedir. Yapı XIX. yüzyıl sonuna tarihlendirilmekte olup, kesme taş malzemeden yapıldı. Yuvarlak kemerli giriş açıklığından dört basamaklı merdiven aracılığıyla içeri girilmektedir. İki katlı olarak tasarlanan yapının alt pencereleri daha dikdörtgen formdadır. Üst pencereler ise yine dikdörtgen formda olup, alt pencerelerden daha küçük yapıldı. Cephede simetrik olarak yerleştirilen pencerelerin etrafı bir kesme taş malzeme ile çerçeve içine alındı. Binanın daha önce Ankara’da yaygın şekilde yapılan tiftik ticaretinde kullanıldığı bilinmektedir. Restorasyon çalışmalarından sonra yapı müze olarak işlev görmeye başladı.

Müze’de savaş tarihi, Eski Türk devletlerinin kullanmış olduğu savaş aletleri sergilenmekle birlikte, geleneksel silahların yapımı ve geleneksel silah kullanma tekniklerine dair bilgiler de yer almaktadır. Müze içerisinde, müze ziyaretçilerine çeşitli etkinlikler yapabilme imkanı sunulmaktadır. Müzedeki bu etkinlikler üç ayrı aşamada gerçekleşmektedir. Türk pusat kültür etkinlikleri projesi kapsamı altındaki ilk aşamada ziyaretçilere kültürel ve tarihi eğitim verilmektedir. Ziyaretçiler, Türk kültür ve tarihi hakkında çeşitli bilgiler edinerek bu alanda bir farkındalık kazanmaktadırlar. Edinilen bu bilgilerden sonra ikinci aşamaya geçen ziyaretçilere ok atış talimi imkanı sunulmaktadır. Projenin son aşamasında ise; atölyede ok ve zihgir yapımı müze ziyaretçilerinin hizmetine sunulmuştur. Türk Pusatlar Müzesi'nde, yerinde görerek ve inceleyerek deneyim kazanan ziyaretçilere kılıcın genel özellikleri hakkındaki bilgileri dinledikten sonra, eseri ellerine alıp dokunabilme fırsatı da verilmektedir. Böylece eserin ağırlığını, formunu, malzemesini detaylı olarak inceleyerek, tarihte bu eseri kullanmış olan kişiyi daha iyi anlamaya çalışabilmektedirler.

Türk Pusatlar Geleneksel Türk Okçuluğu Müzesi'nde Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında ele alınan Askıda Müze projesi uygulanmaktadır. Müze ziyaretçilerinin istenilen sayıda fazla bilet satın alımı sonucunda, müzeyi ziyaret edebilme imkanı bulunmayan öğrencilerin ücretsiz olarak müzeyi görme fırsatı bulunmaktadır. Müze koleksiyonunda yer alan eski Türk devletlerine ait okçuluk malzemeleri olan ok ve yay gibi savaş aletlerin yanı sıra; kılıç, miğfer, hançer, kalkan gibi pek çok farklı savaş aletleri de müzede teşhir edilmektedir. Müzedeki tarihi ok uçları müze koleksiyonunun önemli bir bölümünü meydana getirmektedir. Bu koleksiyonun içerisinde eski Türk devletlerinin kullandığı farklı dönemlere ait 500 adet ok ucu bulunmaktadır. Eski Türk devletleri askerlerinin kuşandığı bütün pusatların mevcut olduğu bu müzede envantere kayıtlı iki bin 300 adet eser mevcuttur. Müzede orijinalleriyle birebir özelliklerde imâl edilen geleneksel Türk pusatları da yer almaktadır.

Referanslar

https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ankara/genelbilgiler, (Erişim tarihi: 20.02. 2020); Uyanık, M. ile 19. 02. 2020 tarihinde yapılman görüşme. (Görüşen: T. Bağbaşı)