Türk Hava Kurumu Üniversitesi Ankara Havacılık Meslek Yüksekokulu Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Önlisans Programı

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Kabin Hizmetleri

(Ankara, 2012 - )

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Ankara Havacılık Meslek Yüksekokulu'nun önlisans programları arasında yer alan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı, 2011/2012 Eğitim-Öğretim döneminde Ankara’da bulunan merkez kampüsünde eğitim faaliyetlerine başladı. Programın amacı; yoğun rekabetin yaşandığı havacılık sektöründe kabin hizmetleri personel ihtiyacını karşılayacak düzeyde nitelikli, çözüm odaklı, liderlik özellikleri kazanmış, iyi derece de İngilizce bilen, uluslararası sivil havacılık kural ve yönetmeliklerine hakim, uçuş esnasında servis hizmetleri, ilk yardım müdahaleleri, ekip kaynak yönetimi ve müşteri ilişkileri konularında bilgili ara eleman ihtiyacını karşılamaktır. Programdan mezun olan öğrenciler, başta kabin memuru olmak üzere havayolu işletmelerinin farklı alanlarında istihdam edilebilmektedir. Bunun yanı sıra akademik eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Turizm İşletmeciliği, Uluslararası Lojistik, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Turizm ve Otelcilik, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Seyahat İşletmeciliği, Lojistik Yönetimi, Lojistik ve Havacılık Yönetimi lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.

Ankara Havacılık Meslek Yüksekokulu Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı'nın akademik kadrosuna bakıldığında dört öğretim elemanının görev yaptığı görülmektedir. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı'na kayıtlı öğrenciler, programdan mezun olmak için iki yıl alacakları önlisans eğitiminin yanı sıra 30 iş gününü kapsayan zorunlu staj yükümlülüklerini de yerine getirmek zorundadır. Söz konusu programdan mezun olan öğrenciler, önlisans diplomalarının yanında gerekli şartları sağladıkları takdirde mesleki anlamda kendilerine fayda sağlayacak sertifikalar almaya da hak kazanmaktadır. Bunlardan biri, Türkiye’de sadece altı üniversite tarafından verilen ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylı Kabin Ekibi Temel Eğitim Sertifikası'dır. Bununla birlikte öğrenciler iki yıllık önlisans eğitimlerinin sonunda Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen Havacılıkta Tıbbi Uygulamalar Eğitimi ve İlk Yardım sertifikası almaya hak kazanmaktadır. Ayrıca Ankara Havacılık Meslek Yüksekokulu Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı öğrencileri Pegasus Hava Yolları’nın İstanbul’da bulunan tesisinde gerekli eğitimleri başarıyla tamamladıktan sonra, uygulamalı eğitimlerden katılım belgelerini almakta ve bu belge ile temel sertifikalı kabin görevlisi statüsü ile havayolu firmalarının açmış oldukları personel ilanlarında mülakatlara katılabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans.php?y=205750058, (Erişim tarihi: 22.01.2021); Türk Hava Kurumu Üniversitesi Ankara Havacılık Meslek Yüksekokulu, 2020 Program Tanıtımı, https://ahmyo.thk.edu.tr/wp-content/uploads/sites/4/2020/02/SHKH-Program-Tan%C4%B1t%C4%B1m%C4%B1.pdf, (Erişim tarihi: 22.01.2021).