Turizmde Sosyal Sorumluluk
Kavram Sosyoloji
-
2019
Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) “Üretimden tüketime kadar olan bütün aşamalarda icra edilen faaliyetler nedeniyle, topluma zararlı etkileri açısından işletmeyi sınırlayan, toplumun refahına katkıda bulunmaya zorlayan ve bunu öngören politikalar, prosedürler ve eylemlerin benimsenmesi” olarak ifade edilmektedir. Sosyal etki teorisine göre, kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri şirketlerin sadece müşterileri için değil aynı zamanda iş ortakları ve potansiyel çalışanları için de daha iyi bir marka imajı yaratmalarına yardımcı olmaktadır.
Turizm işletmelerinin sosyal sorumluluk önlemleri; doğal ve kültürel kaynakların sorumlu kullanımı, kirlilik ve atıkların en aza indirilmesi, doğanın, biyolojik çeşitliliğin ve kültürel mirasın korunması, çalışanlara, tedarikçilere ve misafirlere adil ve sorumlu davranılması, yerel ürün ve hizmetlerin adil kullanımı, yerel halkın yaşam kalitesini yükseltmek için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde olunması şeklinde sıralanabilir. Turizm işletmeleri veya organizasyonlarının içinde yer alan paydaşların (turizm sektöründe çalışanlar, gönüllüler) ve bunun dışında yer alan diğer paydaşların (müşteriler, hissedarlar, yerel halk, diğer işletmeler) yaygın olarak yapılması gereken tüm sosyal sorumluluk çalışmalarına mümkün olduğunca katılmaları gerekmektedir.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk, ilk olarak 1990’lı yılların sonunda uluslararası otel şirketleri tarafından turizm sektöründe uygulandı. Günümüzde birçok otel zinciri, yıllık KSS raporlarını web sitelerinde yayınlamaktadır (örneğin Accor, Hilton Hotel Corporation, Inter Continental Otelleri, Club Méditerranée, vb.). Ayrıca, toplumların gelişimine katkıda bulunmak için oteller; enerji kaynaklarını koruma, yerel kalkınmayı destekleme, atıkların çevresel etkilerini azaltma, çevresel sürdürülebilir eğitim programları düzenleme, insan hakları, sağlık, güvenlik ve çevre için sosyal sorumluluk politikalarını yönetim sistemlerine entegre etme faaliyetlerini düzenlemektedirler. Turizmin sorumlu ve sürdürülebilir gelişimi için küresel etik kuralların dikkate alınıp, özellikle konaklama işletmelerinde sosyal sorumluk alanında yapılan yatırımların kısa vadede (karlılık) ve uzun vadede (firma değeri) performansı geliştirmek için güvenle ve stratejik olarak yürütülmesi gerekmektedir.
Referanslar
Coles, T., Fenclova, E. ve Dinan, C. (2013). Tourism and Corporate Social Responsibility: A Critical Review and Research Agenda, Tourism Management Perspectives, 6: 122-141; Çalışkan, O. ve Ünüsan, Ç. (2011). Otel Çalışanlarının Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının İş Tatmini ve İşte Kalma Niyetine Etkisi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 22(2): 154-166; Henderson, J. C. (2007). Corporate Social Responsibility and Tourism: Hotel Companies in Phuket, Thailand, after the Indian Ocean Tsunami, International Journal of Hospitality Management, 26(1): 228-239; Inoue, Y. ve Lee, S. (2011). Effects of Different Dimensions of Corporate Social Responsibility on Corporate Financial Performance in Tourism-Related Industries, Tourism Management, 32(4): 790-804; Kasim, A. (2006). The Need for Business Environmental and Social Responsibility in the Tourism Industry, International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 7(1): 1-22.