Turizmde İş Rotasyonu
Kavram Yönetim ve Organizasyon İnsan Kaynakları Yönetimi
-
2019
İşletmeler insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile alanında uzmanlaşmış çalışanları istihdam ederek verimliliği artırmayı düşünürler. Sürekli aynı işin yapılması çalışanların zamanla yaptıkları işten ya da görevden sıkılmalarına ve tatminsizlik hissetmelerine neden olur. İşletmeler böyle durumlar ile karşılaştığında çalışanın verimliliğini ve tatmin düzeyini artırmak için iş rotasyonuna başvururlar. İş rotasyonu; çalışanın bir organizasyondaki her biri farklı beceri ve sorumluluk gerektiren belirli bir iş, pozisyon veya görevinden başka bir iş, pozisyon veya görevi yerine getirmesini ve rutin olarak yaptığı işlerin değiştirilmesini ifade etmektedir. İş rotasyonu bireysel iş dizaynının en belirgin şekli olarak karşımıza çıkmaktadır.
İşletmeler verimliliği artırma amacıyla genellikle uzmanlığa yönelirler, fakat bu durum bazı olumsuzluklara sebebiyet vermektedir. Sürekli aynı işin yapılması çalışanlarda bıkkınlığa sebebiyet vermektedir. Çalışanın bıkkınlığını önlemek ve motivasyonunu artırmak için yapılan işletme yönetimleri, iş rotasyonları sayesinde çalışanlarına farklı işlerde görevler vererek, farklı sorumluluklar edinmesini sağlayarak yeni beceriler edinmesine yardımcı olmaktadır. Böylelikle çalışanlar ürün ve hizmet üretimi noktasında kendilerine en uygun işleri yaparak işletmenin verimliliğini artırmanın yanı sıra kendilerini işletme için faydalı bir çalışan olarak görüp takdir edilme ve organizasyondaki diğer çalışanlar tarafından tanınma gibi ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. Ayrıca iş rotasyonları organizasyon içinde bir eğitim fırsatı olarak çalışanların beceri ve deneyimlerini artırmakla birlikte çalışanlara işletme hakkında daha fazla bilgi sahibi olma fırsatı vermektedir. İş rotasyonu uygulaması ile iş değişikliğinin belirli süreliğine gerçekleştirilmesi ve çalışanın tüm iş ve görevlerde çalışsa bile tekrar aynı işe geri dönecek olması çalışanların tatminsizlik sorununu tamamen ortadan kaldırmamaktadır.
Bıkkınlık, yorgunluk ve tatminsizliği azaltmanın bir yolu olarak görülen iş rotasyonu genellikle oryantasyon ve işe yerleştirme aşamalarında gerçekleşmektedir. Bununla birlikte, kişisel gelişime katkısı olmasının yanı sıra kariyer gelişimi olarak görülmeyip terfi olarak değerlendirilmemektedir.
Referanslar
Aguinis, H. (2013). Performance Management. New Jersey: Pearson Education; Campion, M.A., Cheraskin, L. ve Stevens, M.J. (1994). Career-Related Antecedents and Outcomes of Job Rotation, Academy of Management Journal: 37-6; Mathis, R.L. ve Jackson, J.H. (2008). Human Resource Management. Ohio: Thomson South-Western; Şimşek, Ş. ve Öge, S. (2011). İnsan Kaynakları Yönetimi. Konya: Eğitim Kitabevi.