Turizmde İş Bölümü

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Yönetim ve Organizasyon İnsan Kaynakları Yönetimi

Tam zamanlı bir işin sorumluluklarının ve görevlerinin paylaşılmasını sağlayan çalışma şeklidir. Uzun ve karmaşık bir işin daha basit bir şekilde yapılarak daha kısa sürede bitirilebilmesi için avantaj sağlamaktadır.

XVIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren İngiltere’de oluşan ekonomik gelişmeler, karmaşık ve farklılaştırılmış işlerin belirli bir düzen içerisinde yapılmasını gerekli hâle getirdi. İşlerin değişen doğası nedeniyle üretkenliğin artırılabilmesi için işlerin belirli bölümlere ayrılarak, farklı insanlar tarafından yapılması sonucu iş bölümü ortaya çıktı.

İş bölümü teorisinin literatüre kazandırılmasında en büyük rolü Adam Smith (1776) oynadı. Birçok üstünlüğe yol açan iş bölümü, insan doğasındaki mutlak bir eğilim olan, değiş tokuş etmenin zorunlu bir sonucu olarak ortaya çıktı. Adam Smith’e göre iş bölümü sonucu üretimin artması üç unsurla açıklanabilmektedir. Birinci unsurda, iş bölümü sonucunda kendine ait işi gerçekleştiren bireyin mahareti artmaktadır. İkinci unsur işin yapılması süresi açısından zaman tasarrufu sağlanmaktadır. Üçüncü unsur olarak da emeğin işini kolaylaştırarak harcanan emek arzını azaltan makinaların icadına ortam hazırlanmaktadır.

Karl Marx’a göre toplum içindeki iş bölümü, sadece üretimin teknik temelinde değişiklikler meydana getirmemektedir. Bireylerin fonksiyonlarında ve emek sürecinin sosyal kombinasyonunda değişimlere neden olacak sermaye ve nitelikli işçi kitlesinin oluşturulmasında önemli rol oynamaktadır. Emile Durkheim’e göre ise, iş bölümünü gerçekleştiren toplumlar benzerliğe dayalı olarak daha çok dayanışma içinde olmaktadır. Bu da birlik ve refahı getirmektedir.

Turizm sektörü, verilen hizmetlerin çeşitliliği ve zaman süreci yönünden iş bölümünü gerekli kılan bir sektördür. Hizmet verilen alanların her biri ayrı uzmanlık gerektiren işler olarak değerlendirilmektedir. Bir turistin ihtiyaçları göz önüne alındığında verilen hizmetin nitelikli uzman işgücü tarafından yerine getirilmesi ve bu çalışanların birbiriyle uyum içerisinde olması gereklidir. Bu uyum ve uzmanlık gerektiren işler turizmde iş bölümü sonucu fonksiyonel olmaktadır.

Referanslar

Bennett, D. (2015). Division of Labor. İçinde; C. L. Cooper, S. Roden, M. Lewis and N. Slack (Editörler), Wiley Encyclopedia of Management. doi:10.1002/9781118785317.weom100051; Esin, P. (1982). İşbölümü, Yabancılaşma ve Sosyal Politika, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, 502; Genç, T. (1991). Toplumsal İşbölümü, Eğitim ve Bilim, 15 (80): 48-56; Perackovic, K. (2011). Division of Labour in Some Classical Concepts—An Attempt of Contemporary Theoretical Synthesis, Journal des Economistes et des Etudes Humaines, 17(1); Smith, A. (2012). Ulusların Zenginliği (Çev.: Metin Saltoğlu. Ankara: Palme Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Smith, A. (2012). Ulusların Zenginliği (Çev