Turizm(de) Belgelendirme Sistemleri

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Kamu Yönetimi

Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’in 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun 37. maddesinin (A) bendine göre turizmde belgelendirme sistemleri kararlaştırıldı. Buna göre yönetmeliğin amacı, yeni turizm tesisi türlerinin gelişmesine olanak sağlanması, mevcut turizm yatırım ve işletmelere ait tesislerin geliştirilmesi, turizm tesislerinin asgari niteliklerinin belirlenmesi, bu tesisler arasında standart birliğinin sağlanması ve kalitenin yükseltilmesidir (Madde 1). Bu yönetmelik, turizm tesislerine turizm yatırımı ve turizm işletmesi belgelerinin verilmesine, bu tesislerin yönetim, personel ve işletme özellikleri ile uymak zorunda oldukları fiziki şartlara, işletmecilik esaslarına, uygulanacak fiyat tarifelerinin hazırlanmasına ve onaylanmasına ilişkin hükümleri kapsamaktadır (Madde 2). Bu yönetmelikte geçen belge türleri şunlardır;

Turizm yatırımı belgesi: Bu yönetmelikte nitelikleri belirtilen tesis için Bakanlıkça yatırım aşamasında verilen belgeyi ifade eder.

Turizm işletmesi belgesi: Bu yönetmelikte nitelikleri belirtilen tesis için Bakanlıkça işletme aşamasında verilen belgeyi ifade eder.

Kısmi turizm işletmesi belgesi: Bu yönetmelikte nitelikleri belirtilen faaliyeti gösteren, tür ve sınıfının gerektirdiği zorunlu üniteleri yapılmış tesis için, yapılacak olan diğer üniteleri yatırım kapsamında tutularak Bakanlıkça verilen belgeyi ifade eder.

Turizm yatırımı belgesi, turizm tesisleri için yatırım aşamasında verilen ilk belgedir. Yönetmelikte belirtilmiş bazı tesisler için yatırım belgesi verilmesi, Değerlendirme Kurulunun kararına bağlıdır. Yatırım süresi sonunda ya da tesis tamamlandığında Turizm İşletme Belgesi almak için başvuru yapılması gerekmektedir. Turizm yatırım izni ile yapılan yatırım tamamlandıktan sonra, talep halinde yasal şartları karşılayan işletmelere Turizm İşletme Belgesi verilmektedir. Eğer yasal şartlarda noksanlık varsa bu noksanlık tamamlanıncaya kadar işletme belgesi verilmez. Bu sebeple yatırımın konusuna, kapasitesine, sınıfı veya yıldız sayısına göre istenen şartların yatırım öncesi bilinmesi ve projelendirmenin buna göre yapılması gerekmektedir.

Referanslar

Boz, N. (2004). Turizm Hukuku: Turizm Sektöründe Uygulanan Mevzuat; Turizm Türlerine Göre Belge Alım İşlemleri; Turizme Teşvik Uygulamaları; Ulusal ve Uluslararası Tüketici Hakları; Acenta-Otel Müşteri İlişkilerinde Örnek Olaylar; Ulusal ve Uluslararası Turizm Kuruluşları. Ankara: Seçkin Yayıncılık; Yıldırım, H. (2007). Turizm Hukuku ve Mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık.