Turizm Yatırımı Belgesi
Kavram Ekonomi Kamu Yönetimi
-
2019
Turizm sektörü ile ilgili girişimler ülke ekonomisinde sağladığı katkılar nedeniyle çeşitli düzenlemeler ile teşvik edilmektedir. Bu teşvikler arasında en önemlisi 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'dur. Bu kanun ile daha önce turizm sektöründe uygulanmayan birçok teşvik getirildi. Kanunda turizm hizmeti ile bu hizmetin gereği kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinin tespiti ile geliştirilmelerine, turizm yatırım ve işletmelerinin teşvik edilmesine, düzenlenmesine ve denetlenmesine ilişkin hükümler yer almaktadır. Bu hükümler kapsamında mevcut turizm yatırımı ve işletmelere ait tesislerin geliştirilmesi, turizm tesislerinin asgari niteliklerinin belirlenmesi, bu tesisler arasında standart birliğinin sağlanması ve kalitenin yükseltilmesi kapsamında turizm tesislerine turizm yatırımı ve turizm işletmesi belgeleri verilmektedir.
Turizm yatırımı belgesi, yatırımın türü, sınıfı ve süresini gösteren, ibraz edilen belgelerle yatırımcının beyanı üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen belgedir. Turizm yatırımı belgesi almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yatırımın adı, açık adresi, telefonu, ayrıntılı kapasitesi, belge sahibinin adı, unvanı, tebligat adresi, yönetmeliğe uygun olup olmadığı ile ilgili belgeleri beyan etmek gerekmektedir. Eğer yatırım kamu taşınmazı ise yatırımcıdan dilekçe, form, yatırım planı zamanlama tablosu, teminat mektubu, taahhütname istenir. Başvuruların başvuru belgelerinin Bakanlığa tesliminden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılması beklenir. Bu süre içerisinde eksik veya mevzuata aykırı olan evrak veya evraklarla başvuru yapan yatırımların, gerekçesi belirtilerek başvuruları reddedilir. İşletme faaliyeti olan turizm yatırımları belge talebinde bulunamaz. Ayrıca Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinde bulunan turizm işletmeleri için planlarında belirttikleri kullanım amacına aykırı başvurularda bu işletmelere turizm yatırımı belgesi verilmemektedir.
Turizm yatırımı belgesi alındıktan sonra işletmeye açılma süresi, turizm yatırım belgesi verilmesinden itibaren iki yıla kadar geçerli olup, yatırımın özellikleri ve yatırıma başlama koşulları dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenmektedir. Bu belge yatırımcının isteği ile başlangıçta verilen yatırım süresini geçmemek kaydıyla bir defa uzatılır. Ayrıca Bakanlık tarafından kabul edilir, kamudan kaynaklı fiili veya hukuki imkânsızlık durumunun ya da mücbir sebeplerin ortaya çıkması halinde, yatırımcının talebi ile bu sebepler bitene kadar geçecek süre boyunca yatırım süreleri dondurulmaktadır. Turizm yatırımı belgesi imar planı yapımına veya değişikliğine dayanak teşkil etmez. Turizm yatırımı belgesine sahip işletmeler; gümrük vergisi, katma değer vergisi ve bankalardan çekilen kredilere uygulanan kaynak kullanımını destekleme fonunu ödememe hakkına sahiptir. Ayrıca turizm yatırımı belgeli işletmeler yatırım mülkiyetinin alınması aşamasında da düşük faizli krediler kullanabilmektedir.
Turizm yatırımı belgeli işletmenin kısmen veya tamamen işletmeye başlandığı tespit edilmesi ya da belge sahibinin bildirmesi durumunda; belgede belirtilen süreye bakılmaksızın yatırım süresi sona erdirilmektedir. Böyle bir durumda turizm yatırımı belgeli işletmenin, kısmi turizm işletme belgesi veya turizm işletme belgesi için başvurması gerekmektedir. Dolayısıyla işletmenin turizm yatırımı belgesinden kısmi turizm işletme veya turizm işletme belgesine geçiş talebinde asgari nitelikle, kapasite, fiziksel koşullar ve hizmete ilişkin nitelikler önem taşımaktadır.
Referanslar
Dalgın, T., Karadağ, L. ve Bingöl, Z. (2015). Türkiye’de Turizm Girişimciliğinin Gelişimi ve Turizmle İlgili Sağlanan Teşvikler, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 4(1): 174-184; Gökdeniz, A., Kurgun, O. A., Yaylı, A., Selvi, M. S., Kılıç, G., Pelit, E. ve Yıldırım, H. (2010). Turizm Hukuku ve Mevzuatı. (Editör: H. Yıldırım). Ankara: Detay Yayıncılık; Karadeniz, E. ve Koşan, L. (2017). Kobi Kapsamındaki Otel İşletmelerinin Finansal Sorunları: Kars ve Erzurum İllerinde Bir Araştırma, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(2): 302-319; Kozak, N., Kozak M. A. ve Kozak, M. (2010). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık:
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/06/20190601-16.pdf, (Erişim tarihi: 16.07.2019)