Turizm Yatırımcısı

Kavram İş ve Meslek Ekonomi

Turizm yatırımları ekonomik anlamdaki yatırımlardan sayılmakta ve reel üretim araçlarına yapılan eklemeleri içermektedir. Turizm yatırımları, özellikleri gereği, sabit sermaye yatırımı oldukça yoğun olan yatırımlardır. Turizmde sabit sermaye yatırımı, arazi, bina, makine ve teçhizat üçlüsü oluşturmaktadır. Bu durumda, turizm yatırımını şu şekilde tanımlanabilmektedir: “Turistlerin konaklama, yeme-içme, dinlenme ve eğlenme gereksinimlerini karşılamaya yarayan arazi, bina ve teçhizatların (donanımların) bütününe turizm yatırımı” denir. Bu tanımla; özellikle üstyapı yatırımları olarak adlandırılan konaklama işletmeleri (otel, motel, oberj, kamping, tatil köyü, pansiyon, apart otel) ele alınmaktadır.

Turizm sektöründe yatırım yapmak isteyen turizm yatırımcıları, öncelikle kalkınma planlarında turizm yatırımlarına tanınan ayrıcalık ve teşvikler konusunda sağlıklı bilgi sahip olmak durumundadır. Turizm yatırımcısı; yatırımını hâlen maliki olduğu veya satın alacağı arsa üzerinde, turizm alan ve merkezleri içindeki kamu arazisinin tahsisini sağlayarak hazine veya orman arazileri üzerinde gerçekleştirebilir. Turizm yatırımcısı, yatırımını turizm sektöründe gerçekleştirmeye karar verdiğinde, yatırımın kuruluş yerinin turizm bölgesi, turizm alanı veya turizm merkezinde oluşuna göre; 2634 sayılı Turizmi Teşvik Yasası uyarınca yararlanabileceği teşvik araçlarını belirlemelidir. Turizm yatırımcısı bu teşvik olanaklarından yararlanabilmek için turizm yatırım belgesini ve teşvik belgesini edinmek zorundadır.

Turizm yatırımcısının yatırım projesinin inşaat faaliyetine başlayabilmesi için inşaat ruhsatı alması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra; Kültür ve Turizm Bakanlığı’na turizm yatırım belgesi için başvurulmalıdır. Teşvik tedbirlerinden yararlanabilmek için de; Ekonomi Bakanlığı'ndan teşvik belgesi alınarak Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.’nin turizm yatırım kredilerine tanınan kolaylıklardan yararlanabilir veya yabancı bir ortağı yatırımına ortak edebilir. Turizm yatırımı tamamlanıp işletmeye hazır hâle getirildiğinde de turizm yatırımcısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurarak turizm işletme belgesi talebinde bulunmaktadır. Bu aşamadan itibaren turizm yatırımcısı artık turizm işletmecisi kimliğine sahip olmuş olmaktadır.

Referanslar

Kahraman, N. (2010). Turizm Yatırım Projeleri Analizi. Ankara: Siyasal Kitabevi; Kandır, S. Y.; Önal, Y. B.; Karadeniz, E. (2007). Turizm Yatırım Projelerinin Yönetimi, Değerlendirilmesi ve Finansmanı. Ankara: Detay Yayıncılık; Rushmore, S.; Ciraldo, D. M.; Tarras, J. M. (2000). Hotel Investments Handbook I – II. New York: West Group; Squire, L.; Van Der, T.; Herman, G. (1975). L’analyse Economiqe Des Projets. Paris: Editions Economica; Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü (1998). Türkiye’de Turizm Yatırım Olanakları ve Yatırım Süreci. Ankara: Devran Matbaacılık.