Turizm Şurası

Etkinlik Kamu Kurumu Turizm Bakanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı Şura

Türkiye’de Turizm Şurası’nın geçmişi, ilki 1949 yılında toplanan Turizm Danışma Toplantısı’na kadar gitmektedir. Turizm Danışma Toplantıları 1949-1966 yılları arasında yedi kez toplandı ve bu toplantılarda ülkede turizm sektörünün gelişmesine öncülük eden kararlar alındı.

187 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 35. maddesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sürekli kurulları olarak Milli Kültür Şurası ile Turizm Şurası’na yer verilmektedir. Yine aynı kararnamenin 36. maddesi Turizm Şurası’yla ilgili olarak; “Konusunda Bakanlığın en yüksek danışma kurumudur. Turizm Şûrası, gerekli görülen turizm konularını görüşmek üzere ve üç yılda bir normal, gerektiğinde olağanüstü olarak Bakanın davetiyle toplanabilir. Turizm Şûrası’nın kararları istişaridir. Turizm Şûrası’nın sekreterya hizmetleri Turizm Genel Müdürlüğü’nce yürütülür. Turizm Şûrası’nın teşekkülü ve çalışma usulleri yönetmelikle düzenlenir denilmektedir. Bu kararnamenin yayımından 15 yıl sonra 13.10.1998 tarih ve 23492 sayılı Resmi Gazete’de ulusal ekonominin önemli bir dalı durumuna gelen Türk turizminin, yurtta ve dünyada değişen ve gelişen olaylar ışığında daha ileriye götürülmesi için alınması gerekli önlemleri saptamak ve turizm politikası ile ilgili görüşleri belirlemek üzere Turizm Şurası'nın kuruluşunu, çalışma esaslarını ve işleyişini düzenleyen yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmeliğe göre Turizm Şurası’nın oluşumu şu şekildedir:

Şuranın tabii üyeleri: a) Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve üyeleri, b) Bakanlıktan; 1) Bakan, 2) Müsteşar, 3) Müsteşar Yardımcıları, 4) Teftiş Kurulu Başkanı, 5) APK Kurulu Başkanı, 6) Genel Müdürler, Genel Müdür Yardımcıları, Bağımsız Daire Başkanları ve Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürü, 7) l. Hukuk Müşaviri, 8) Şura Düzenleme Komitesi Başkanı ve Üyeleri, 9) Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla, Nevşehir, Erzurum, Diyarbakır İl Turizm Müdürleri. c) Diğer Kurum ve Kuruluşlardan; Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı ve görevlendireceği bir kişi.

Temsilci Üyeler: a) Bakanlıktan; 1) Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca görevlendirilecek üç Bakanlık müfettişi, 2) Bakanlık makamınca görevlendirilecek üç Bakanlık müşaviri 3) Bakanlık merkez birimlerince görevlendirilecek birer daire başkanı, 4) APK Kurulu Başkanlığı'nca görevlendirilecek üç APK uzmanı, 5) Bakanlık kontrolörlerinden görevlendirilecek üç kontrolör, 6) Bakanlık merkez birimlerince görevlendirilecek birer Şube Müdürü, 7) Bakanlık makamınca seçilecek her coğrafi bölgeden üçer il turizm müdürü, birer danışma müdürü, 8) Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğünce, Turizm Eğitim Merkezlerinden görevlendirilecek dört turizm eğitim merkezi müdürü ile her branştan birer eğitici. b) Diğer kurum ve kuruluşlardan; 1) Bakanlık makamınca; şuranın gündemine göre belirlenecek, ilgili bakanlıkların müsteşarları ile diğer kurum ve kuruluşlardan görevlendirilecek en çok 15 üye, 2) Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğince görevlendirilecek iki temsilci, 3) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü’nden birer temsilci, 4) Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı, Türk Hava Yolları Anonim ortaklığı ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi üst kademe yöneticileri veya görevlendirecekleri birer temsilcileri, 5) Her coğrafi bölgeden gerektiği sayıda; vali, kaymakam, belediye başkanı veya görevlendirecekleri birer temsilci, c) Turizm özel sektör temsilcileri; turizm sektörü meslek kuruluşları başkanlıklarından, oluşturulacak alt komisyonların her birinde görev yapmak üzere birer temsilci.

Davetli Üyeler: Bakan tarafından davet edilecek üyeler şunlardır: a) Turizm Bakanlığı yapmış olanlar, b) Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı yapmış olanlar, c) Turizmle ilgili kişi ve kuruluşlardan beşer kişi.

Bu yönetmeliğin yayımını izleyen tarihlerde üç Turizm Şurası düzenlendi. Birinci Turizm Şurası 20-22.10.1998, İkinci Turizm Şurası, 12-14.04.2002 ve Üçüncü Turizm Şurası ise 01-03.11.2017 tarihlerinde Ankara’da toplandı.

Referanslar

Resmi Gazete (Tarih: 14.12.1983, Sayı: 18251; Tarih: 13.10.1998, Sayı: 23492).